Redakcija eTrafike tri mjeseca dobija prijetnje smrću

Novinari eTrafike tri mjeseca dobijaju prijetnje smrću

Redakcija eTrafike tri mjeseca dobija prijetnje smrću

Siniša Golub najavljuje „krvoproliće“ novinarima i urednicima eTrafike.
 
foto: etrafika.net
 
Redakcija banjalučkog portala eTrafika.net od maja ove godine dobija prijetnje smrću putem društvene mreže Facebook od, kako piše Udruženje BH novinari, Siniše Goluba o kojem je portal pisao prije četiri godine, nakon što je u nezakonitoj, kućnoj ambulanti operisao psa. Prijetnje su prijavljene policiji, a predmet se trenutno nalazi u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.
 
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od policijskih organa u Banjaluci i Republici Srpskoj, kao i od Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, da hitno reaguju u vezi sa prijetnjama smrću upućenoj redakciji ovog portala.
 
U porukama Siniša Golub najavljuje „krvoproliće“ novinarima i urednicima eTrafike, pozivajući se na albansko običajno pravo, odnosno krvnu osvetu. „Da li će biti oprosta ili krvi, to zavisi od pravnog sistema naše zemlje i od vas“, napisao je Golub u poruci poslanoj 4. maja. Nakon toga su uslijedile druge poruke (3. juli i 13. juli) u kojima Golub kaže da zna gdje je sjedište ovog medija i da ga „prijave policiji” kako bi „policija bila brža od njega”, jer on „nije odgovoran za svoje postupke”. U posljednjoj poruci ponovo zahtijeva da se „ukloni lažni tekst“ ili „inače će biti krvi“.
 
Glavna urednica portala eTrafika Vanja Stokić rekla je za mrežu SafeJournalists da su novinari portala eTrafika veoma zabrinuti, jer prijetnje ne prestaju ni nakon što je slučaj prijavljen policiji.
 
“Veoma smo zabrinuti jer prijetnje ne prestaju, on se javlja više od dva mjeseca, nije prestao čak ni kad smo mu zaprijetili policijom. Posebno je uznemirujuće to što nam je u jednoj poruci napisao da nije odgovoran za svoje postupke i da neće ići u zatvor, već na liječenje. To znači da misli da nam može uraditi bilo šta, bez posljedica“, istakla je urednica portala eTrafika.
 
Dodala je da je policija od samog početka postupala korektno i profesionalno, ali da je ovdje vrijeme ključno i da banjalučko Tužilaštvo mora dati prioritet ovakvim slučajevima.
 
Iako su ove prijetnje ranije prijavljene Udruženju BH novinari i Liniji za pomoć novinarima, te policiji u Banjaluci koja je provela istragu i podnijela prijavu nadležnom Okružnom javnom tužilaštvu, iz BH novinara podcrtavaju kako je neshvatljivo da je Siniša Golub i dalje na slobodi i da nastavlja sa prijetnjama.
 
Članovi UO BH novinara naglašavaju kako bi zbog navedenih prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara Siniša Golub već bio iza rešetaka u svakoj uređenoj, civiliziranoj i pravnoj državi. 
 
BH novinari i Linija za pomoć novinarima traže od policijskih organa i banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva da spomenutoj osobi odmah odrede pritvor i dalje procesuiraju ovaj slučaj u skladu sa zakonom. Naglašavaju i da novinari i novinarke ne smiju biti meta zastrašivanja i brutalnih prijetnji samo zbog toga što rade svoj posao.
 
Maja Radević iz Udruženja BH novinari, istraživačica mreže SafeJournalists za BiH, kaže da je Udruženje pitalo MUP RS šta se dešava sa slučajem.
 
“Dobili smo odgovor da je prijava proslijeđena Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, te da se tužiteljica izjasnila da u tim porukama ne postoje elementi krivičnog djela, jer Golub nije uputio prijetnje nekom lično, već redakciji portala. Ovakvo obrazloženje je u najmanju ruku zapanjujuće i samo još jedna potvrda o tome na koji način tužilaštva postupaju kada su u pitanju prijetnje i napadi na novinare. Da su kojim slučajem ovako brutalne prijetnje upućene nekom političaru, osoba koja ih je uputila bi već odavno bila u pritvoru“, navela je Radević.
 
SafeJournalists mreža, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje prijetnje upućene novinarima portala eTrafika i smatra zabrinjavajućim to što Tužilaštvo relativizuje ove prijetnje. SJ mreža se pridružuje partnerskoj organizaciji BH novinari u zahtjevu da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini urgentno preduzmu sve mjere kako bi zaštititili novinare i kako bi ispitali sve okolnosti slučaja i utvrdili da li zaista postoji opasnost od izrečene prijetnje novinarima ove redakcije.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.