Reporteri bez granica osuđuju napade na novinare u Srbiji i na Kosovu

Reporteri bez granica osuđuju napade na novinare u Srbiji i na Kosovu

Reporteri bez granica osuđuju napade na novinare u Srbiji i na Kosovu

Verbalni napadi na novinare u Srbiji dolaze na društvenim mrežama od pro-vladinih medija.

Reporteri bez granica traže od vlasti da kazni odgovorne za seriju prijetnji i napada od pro-vladinih medija na četvoro novinara posljednjih dana pred lokalne izbore u Beogradu i još dvije opštine.

Jedna od novinarki koje su bile mete napada je Tamara Skrozza protiv koje je kampanju predvodila Pink televizija zbog analize o njihovom političkom izvještavanju koji je napravio Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, CRTA, nevladina organizacija čiji je Skrozza član. Analiza je pokazala da su članovi vladajuće stranke SNS bili četiri puta više na Pink-u od predstavnika opozicije od oktobra do januara, tri mjeseca pred početak kampanje za lokalne izbore.  

Od tada Pink televizija predstavlja Tamaru Skrozza kao „državnog neprijatelja“ čiji je cilj da našteti predsjedniku Aleksandru Vučiću, zbog čega je regulatornom tijelu poslano oko 300 žalbi. Međutim, iz Regulatornog tijela za elektronske medije, REM, su rekli da Pink nije prekršio nikakve standarde i da neće poduzimati mjere.

“REM mora raditi svoj posao. Mora se baviti žalbama koje dobije i mora izdati sankcije za emitere kada je potrebno, što je slučaj sa TV Pinkom“, rekla je Pauline Adès-Mével, šefica balkanskog ureda Reportera bez granica.

Napad na Tamaru Skrozza bio je jedan od četiri napada pro-vladinih medija na nezavisne novinare u prošloj sedmici.

Nakon što je kosovska novinarka Una Hajdari objavila komičnu foto-montažu na Twitteru od Vučiću, na društvenim mrežama su je napali i optužili da „mrzi Srbiju, Srbe i Vučića“.  

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije i urednik agencije Beta, Dragan Janjić, primio je stotine uvreda i poruka mržnje na društvenim mrežama zbog toga što je razljutio Vučića zbog navoda o politički motivisanom ubistvu kosovskog političara Olivera Ivanovića.

Nikolu Radišića, novinara N1 televizije, verbalno su napada dva muškarca na ulici koji su ga optužili da je „američki špijun i izdajnik“ i zaprijetili mu da ne dolazi više u tu ulicu.

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, David McAllister, je izjavio da Srbija mora da „napravi jasan napredak u poštivanju nezavisnosti medija“ ako želi da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Trenutno se Srbija nalazi na 66. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboga Reportera bez granica.

Izvor: RSF