RSF: Bosna i Hercegovina ponovo na 66. mjestu

Bosna i Hercegovina ponovo na 66. mjestu

RSF: Bosna i Hercegovina ponovo na 66. mjestu

Reporteri bez granica su objavili svoj godišnji izvještaj koji pokazuje stanje medijskih sloboda u svijetu.
 
Na vrhu liste kao zemlja sa najvećim indeksom medijskih sloboda je već petu godinu za redom Finska. Pored nje, drugo i treće mjesto takođe zauzimaju skandinavske zemlje: Norveška i Danska. Na kraju liste nalaze se Turkmenistan, Sjeverna Koreja i Eritreja kao zemlje u kojima je sloboda medija na najnižem nivou.
 
Prema izvještaju Reportera bez granica, sloboda medija je drastično pala u 2014. godini, a dvije trećine zemalja koje su učestvovale u ovogodišnjem istraživanju imale su lošiji performans no ranijih godina. Kada je riječ o pojedinačnim slučajevima Andora je imala najveći pad, odnosno stanje u 2014. godini je za 32 mjesta gore no ranije godine. Takođe, Italija je pala za 24 mjesta nakon veoma teške godine za novinare, u kojima su iskusili prijetnje mafije, neopravdane tužbe. Mongolija je zemlja koja je naviše napredovala u posljednjoj godini u domenu medijskih sloboda, čime je dospjela na 54 mjesto, odnosno 34 mjesta naprijed u odnosu na prošlu godinu.
 
Kada su u pitanju zemlje Zapadnog Balkana, Hrvatska se nalazi na 58 mjestu, Srbija na 67 mjestu, Albanija 82, Crna Gora je na 114 mjestu, dok se Makedonija nalazi na 117 mjestu. Bosna i Hercegovina se već drugu godinu za redom nalazi na 66. mjestu.
 
Izvor: RSF