RSF: Poziv mrežama da ne brišu naloge blokiranog ruskog portala

RSF: Poziv mrežama da ne brišu naloge blokiranog ruskog portala

RSF: Poziv mrežama da ne brišu naloge blokiranog ruskog portala

Reporteri bez granica pozivaju društvene mreže da odbiju zahtjeve Rusije da cenzurišu tamošnji portal.
 
foto: OVD-info
 
Ruski portal OVD-Info blokiran je prošli mjesec nakon čega je uslijedio zahtjev medijskog regulatora u toj zemlji za brisanje profila OVD-info na društvenim mrežama. Reporteri bez granica (RSF) pozivaju Metu (Facebook i Instagram), Google (YouTube), Twitter i Telegram da se ne povinuju zahtjevu ruskog medijskog regulatora te da nalozi ovoga portala ne budu obrisani. 
 
Federalna agencija za komunikacije Roskomnadzor blokirala je pristup stranici OVD-Info 25. decembra i pozvala društve mreže da ugase njene naloge, što bi rezultiralo njenim potpunim nestankom.
 
Pored RSF, ovaj medij, koji dokumentuje pritvore koji su se desili tokom protesta i slučajeve političkog uznemiravanja, mnoge nevladine organizacije iz Rusije i inozemstva koriste kao referentni.
 
“Nakon što su eliminisale gotovo sve nezavisne medije ciljajući na njihove vlasnike da utiču na uređivačku politiku, cenzurisale članke i blokirale web stranice i sudskim i vansudskim metodama, ruske vlasti sada ciljaju na platforme društvenih mreža”, rekla je Jeanne Cavelier, šefica RSF-ovog deska za istočnu Evropu i centralnu Aziju.
 
“Zahtjev Roskomnadzora ... je neprihvatljiv. To ne samo da krši ustav Rusije i njene međunarodne obaveze, već i lišava građane izvora informacija koji je neophodan za javnu debatu. Pozivamo Metu (Facebook i Instagram), Google (YouTube), Twitter i Telegram da postupaju u skladu sa principima koje proklamuju odbijanjem brisanja naloga medijskih kuća kao što je OVD-Info. Ovo pitanje smo također uputili specijalnim izvjestiteljima Ujedinjenih naroda, OSCE-a i Vijeća Evrope kako bi oni poduzeli akciju u ime OVD-Info”, dodala je.
 
Roskomnadzor je izrekao velike novčane kazne Googleu i Facebooku zbog prikazivanja sadržaja koje je zabranio uprkos ponovljenim zahtjevima za njegovo uklanjanje.
 
Ruski pretraživač Yandex više ne prikazuje sadržaj OVD-info.
 
OVD-Info je pokrenuo peticiju kojom se traži od međunarodnih platformi da se ne pretvaraju u dodatne “alate za cenzurisanje”, koju podržava RSF. 
 
Prema istraživanju 2021. godine Levada centra, nezavisne organizacije koja provodi istraživanja javnog mnijenja, društvene mreže su sada drugi najvažniji izvor nacionalnih i međunarodnih političkih vijesti za rusku javnost, nakon televizije. Izveštaj opisuje mehanizme koji se koriste za ograničavanje slobode štampe i izražavanja u Rusiji, uključujući brojne zakona koji se koriste da bi se ućutkala kritika.
 
Rusija je rangirana na 150. mjestu od 180 zemalja u Svjetskom indeksu slobode medija RSF-a za 2021.
 
Izvor: RSF
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.