Rusija želi spriječiti širenje informacija o protestima

Rusija želi spriječiti širenje informacija o protestima

Rusija želi spriječiti širenje informacija o protestima

Ruska agencija za komunikacije želi cenzurisati Google, tvrdi Evropska federacija novinara. 

foto: efj

Ruska agencija za komunikacije Roskomnadzor traži od Googla da na YouTube-u spriječi širenje informacija o nedavnim protestima iz Moskve. Kako piše Evropska federacija novinara, koja osuđuje takav pokušaj cenzure, agencija želi spriječiti “oglašavanje za neovlaštene demonstracije” čiji je cilj ometanje izbora, kako ne bi došlo do poduzimanja kontramjera.

“Prema dostupnim informacijama, nekoliko subjekata koji imaju YouTube kanale su kupili reklamne instrumente s ciljem distribucije informacija o nelegalnim masovnim događajima, uključujući one koji su usmjereni na narušavanje regionalnih i federalih izbora”, piše na web stranici Roskomnadzora.

Agencija je reagovala nakon održanih protesta u Moskvi zbog odbijanja kandidatura opozicionih i nezavisnih političara za izbore za moskovsku skupštinu koji će se održati 8. septembra ove godine.

U subotu je na protestu uhapšeno više od 200 osoba jer su se pojedini demonstranti premjestili u centar grada. Na prethodnim protestima, u posljednja dva vikenda, je uhapšeno oko 1500 demonstranata.

Ruske vlasti su optužile i njemačku javnu radioteleviziju Deutsche Welle, kao i američku vladu, za poticanje protesta. Od kraja jula, održane su tri subotnja protesta tokom kojih je više YouTube kanala uživo prenosilo proteste.

Izvori: EFJ, Cenzolovka

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.