RT suspendovao voditelja, Ukrajina ga označila kao “podstrekača genocida”

RT suspendovao voditelja, Ukrajina ga označila kao “podstrekača genocid”

RT suspendovao voditelja, Ukrajina ga označila kao “podstrekača genocida”

“One vlade koje još nisu zabranile RT moraju pogledati ovaj isječak”, izjavio je ukrajinski ministar vanjskih poslova.
 
foto: Screenshot / Twitter
 
Ukrajina je u nedjelju označila ruskog državnog emitera RT kao “podstrekača genocida” nakon što je voditelj Anton Krasovsky zaposlen u toj kući rekao da su se “ukrajinska djeca koja su Ruse doživljavala kao okupatore pod Sovjetskim Savezom trebala udaviti”, piše Reuters.
 
Nakon toga je uslijedila reakcija Margarite Simonyane, glavne urednice kanala RT, koja je kazala da je suspendovala voditelja zbog njegovih “odvratnih komentara”, dodajući da niko na RT-u ne dijeli njegove stavove.
 
“Za djecu Ukrajine, kao i djecu Donbasa, i svu drugu djecu, želim da se sve ovo završi što je prije moguće i da mogu živjeti i studirati u miru opet - na jeziku koji smatraju maternjim”, navela je Simonyane u saopštenju na stranici kanala.
 
U svojoj emisiji koja je emitovana 20. oktobra, Krasovsky je u razgovoru sa piscem naučne fantastike Sergeyom Lukyanenom kazao da je djecu koja su kritikovala Rusiju trebalo “baciti pravo u rijeku sa jakom strujom”.
 
On je razgovarao sa Lukyanenom o tome kako su ovom piscu djeca, kada je prvi put posjetio Ukrajinu 1980-ih, rekla da bi živjeli bolje da Moskva nije okupirala njihovu zemlju.
 
“Trebalo je da se udave u Tisini (rijeci)”, izjavio je Krasovsky u odgovoru na Lukyanenovu rečenicu. “Samo udavi tu djecu, udavi ih”, rekao je dodajući da je alternativa tome da “budu ugurana u kolibe i spaljena”.
 
U kratkom dijelu intervjua na društvenim mrežama, Krasovsky se nasmijao i izvještajima da su ruski vojnici silovali starije ukrajinske žene tokom invazije Rusije na Ukrajinu koja je započela 24. februara 2022.
 
“One vlade koje još nisu zabranile RT moraju pogledati ovaj isječak”, napisao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba na Twitteru dijeleći u objavi intervju.
 
“Agresivno poticanje na genocid (zbog čega ćemo ovu osobu tužiti), nema veze sa slobodom govora. Zabraniti RT u cijelom svijetu”, dodao je Kuleba.
 
Krasovsky se, kako javlja Radio Slobodna Evropa, kasnije izvinio za komentare.
 
Ruska državna televizija, koju kontroliše Kremlj, podržavala je rusku invaziju na Ukrajinu, piše Reuters, te dodaje kako su voditelji odbacivali izvještaje o ruskim ratnim zločinima, a mnogi su, kako pišu, iskoristili vrijeme za emitovanje kako bi pozvali predsjednika Rusije Vladimira Putina da zauzme još agresivniji pristup invaziji.
 
Kremlj negira da su njegove snage počinile ratne zločine u Ukrajini.
 
Krasovsky je, podsjeća Reuters, proratni komentator na ruskoj televiziji kojeg je, među ostalima, ove godine sankcionisala Evropska unija, gdje je navedeno da je odgovoran za aktivnu podršku ili implementaciju akcija ili politika koje potkopavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine, kao i stabilnost i sigurnost u Ukrajini.
 
Izvor: Reuters, RSE, Meduza
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.