Dva novinara ubijena u Ukrajini, treći hospitaliziran

Dva novinara ubijena u Ukrajini, treći hospitaliziran

Dva novinara ubijena u Ukrajini, treći hospitaliziran

Automobil u kojem se nalazila novinarska ekipa bio je jasno označen natpisom “Press” u vrijeme napada.
 
foto: Twitter
 
Snimatelj Fox Newsa Pierre Zakzewski i ukrajinska novinarka Oleksandra Kuvshynova, koji su izvještavali o ratu u Ukrajini, ubijeni su u ponedjeljak 14. marta u blizini sela Horenka koje se nalazi nedaleko od Kijeva, dok je reporter Benjamin Hall teško povrijeđen u istom napadu i on je hospitaliziran. 
 
Svyatoslav Yurash, koji je ranije radio kao fikser Fox Newsa, rekao je Komitetu za zaštitu novinara (CPJ) da je automobil u kojem su putovali Zakzewski, Kuvshynova i Hall bio jasno označen natpisom “Press” u vrijeme napada.
 
Prema medijskim napisima, 55-godišnji Pierre Zakrzewski bio je irski državljanin a živio je u Londonu. Radeći za Fox News pokrivao je mnoge međunarodne priče - od Iraka, Afganistana i Sirije. Oleksandra Kuvshynova bila je 24-godišnja ukrajinska novinarka koja je za Fox News radila posljednjih mjesec dana kao fikserka. 
 
Ukrajinske vlasti saopštile su da je Benjamin Hall još uvijek u bolnici i da mu je dio noge morao biti amputiran.
 
Izvršna direktorica Fox Newsa Suzanne Scott rekla je da su Zakrzewskijeva strast i talent kao novinara bili bez premca. 
 
“Danas je strašan dan za Fox News i za sve novinare koji riskiraju svoje živote da bi objavili vijest”, istakla je.
 
Od početka ruske invazije u Ukrajini ubijena su najmanje četiri novinara. Američki novinar Brent Renaud ubijen je u predgrađu Kijeva u nedjelju. Ukrajinski snimatelj Yevheniy Sakun poginuo je u bombardovanju televizijskog tornja u Kijevu 1. marta. 
 
Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudile su ciljanje medijskih radnika koji izvještavaju o ratu u Ukrajini i pozvali su međunarodnu zajednicu da istraži ove napade, dok je glavni sekretar EFJ-a Ricardo Gutierrez izjavio da je sada jasno da su novinari meta.
 
Izvor: Poynter, CPJ, EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.