Rusija blokira SoundCloud zbog “širenja lažnih informacija”

Rusija blokira SoundCloud navodeći kao razlog širenje lažnih informacija

Rusija blokira SoundCloud zbog “širenja lažnih informacija”

Prema nekim izvještajima, nova naredba je uticala samo na web stranicu SoundCloud dok je mobilna verzija aplikacije i dalje bila dostupna u Rusiji.
 
foto: SoundCloud
 
Rusija je ograničila pristup aplikaciji za streaming muzike SoundCloud pozivajući se, s tim u vezi, na “lažne informacije” povodom rata u Ukrajini, izvijestila je u nedjelju 2. oktobra novinska agencija Interfax, navodeći saopštenje nadzornog tijela za komunikacije Rusije Roskomnadzor (RKN). O ovoj novoj odluci izvijestila je i ruska novinska agencija TASS istog dana.
 
“Roskomnadzor je ograničio pristup servisu SoundCloud u vezi sa postavljanjem materijala koji sadrže lažne informacije o prirodi specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine”, naveo je Interfax pozivajući se na RKN.
 
Navodi se da je pristup službi blokiran po nalogu ruskog Glavnog tužilaštva, dodajući da se radi o informacijama po pitanju oblika i metoda “specijalne operacije”, uključujući “napade na civile, udare na civilnu infrastrukturu, o brojnim civilnim žrtvama na rukama ruskih vojnika”.
 
Prema nekim izvještajima, nova naredba je uticala samo na web stranicu SoundCloud dok je mobilna verzija aplikacije i dalje bila dostupna u Rusiji.
 
Radio Slobodna Evropa (RSF/RL) piše kako je nejasno zašto su vlasti u Rusiji krenule protiv SoundClouda. Takođe dodaju kako neki mediji navode da bi prenosi ruskog servisa RSE/RL mogli biti primarni razlog.
 
SoundCloud u Rusiji nisu koristili samo mediji, već i nezavisni muzičari, autori podcasta i drugi.
 
Nakon ruske invazije na Ukrajinu, prema pisanju RSF, Tužilaštvo Rusije je zahtijevalo da SoundCloud i druge podcast platforme uklone podcaste nezavisne ruske novinske stranice Mediazona.
 
Rusija je krenula u borbu protiv velikih tehnoloških kompanija kako bi kontrolisala protok informacija nakon što je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, usporavajući tako Twitter servis i zabranjujući Facebook i Instagram, piše Reuters.
 
Ruski predsjednik Vladimir Putin početkom marta formalno je potpisao zakon kojim se novinarima prijeti zatvorskim kaznama do 15 godina zbog širenja “lažnih informacija” o ruskim oružanim snagama.
 
Novi ruski zakon čini nezakonitim i prijavljivanje bilo kojeg događaja koji bi mogao diskreditirati vojsku zemlje. Zakonodavci u Rusiji su usvojili izmjene i dopune krivičnog zakona čime je širenje “lažnih informacija” krivično djelo koje će biti kažnjivo novčano ili zatvorskim kaznama. Oni su također nametnuli novčane kazne za sve koji pozivaju na sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu.
 
Izvor: Reuters, RFE/RL
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.