Tri ruska novinara ubijena u Centralnoafričkoj Republici

Tri ruska novinara ubijena u Centralnoafričkoj Republici

Tri ruska novinara ubijena u Centralnoafričkoj Republici

Istraživali su grupu privatnih ruskih plaćenika koja navodno djeluje u CAR-u.

Tijela trojice muškaraca i izrešetano vozilo pronađeni su sjeverno od grada Sibut u Centralnoafričkoj Republici, rekli su iz UN misije, izvještava Komitet za zaštitu novinara, a iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije su saopštili da se napad desio 30. jula i da su dokumenti pronađeni sa žrtvama pokazali kako se radi o freelance reporteru Orkhanu Dzhemalu, režiseru dokumentarnog filma Aleksandru Rastorguyevu i snimatelju Kirillu Radchenku.

Komitet za zaštitu novinara prenosi kako je moskovski istraživački medij „The Investigations Management Centre“ kojeg finansira ruski biznismen u egzilu Mikhail Khodorkovsky, saopštio da su trojica novinara radili za njih i da su istraživali privatne ruske plaćenike, uključujući i grupu poznatu kao Wagner koja navodno radi u Centralnoafričkoj Republici, a koja je navodno povezana sa ljudima bliskim Vladimiru Putinu.

Istovremeno, pojavile su se i sumnje da je moguće da su zapravo opljačkani pa ubijeni, dok su neki ruski tabloidi čak objavili da su zapadnjačke snage odgovorne za ubistva.

“Čini se kao velika slučajnost da su sva četvorica ruskih istraživačkih novinara koji su istraživali Wagner mrtvi u zadnjih nekoliko mjeseci“, rekla je novinarka Julia Ioffe, misleći i na slučaj novinara Maksima Borodina koji je pao sa balkona sa petog sprata zgrade u kojoj je živio, prenosi Columbia Journalism Review. 

Vozač koji je preživio napad rekao je da napadači nisu govorili ni francuski ni sango jezik, saopštili su iz Vlade CAR.

Izvor: CPJ, CJR