Rusija proglasila Radio Slobodna Evropa “nepoželjnom organizacijom” u toj zemlji

Rusija proglasila Radio Slobodna Evropa “nepoželjnom organizacijom” u toj zemlji

Rusija proglasila Radio Slobodna Evropa “nepoželjnom organizacijom” u toj zemlji

Rusija je novinare, donatore i sagovornike RSE-a izložila kaznenim prijavama u toj zemlji. 

foto: Screenshot/CPJ

Ministarstvo pravde Rusije je u utorak ove sedmice proglasilo Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty – (RSE/RL) kao “nepožljnu organizaciju” čime će novinari, donatori i saradnici tog medija, uključujući i intervjuisane osobe, biti izloženi krivičnim prijavama u toj zemlji, prenosi Voice of America (VOA).

Ovu odluku Ministarstva pravde Rusije je, kako piše RSE, osudila Evropska unija (EU) čiji je portparol Peter Stano na društvenoj mreži X napisao da je riječ o još jednom napadu na slobodu medija, izražavanja i pristupu građana pluralizmu informacija.

Stano je na X-u, između ostalog, napisao da bi Rusija trebala ukinuti sve zakone o “nepoželjnim” i “stranim agentima” koji se koriste za represiju i gušenje kritičkih glasova.

Ministarstvo pravde Rusije je, piše VOA, nepoželjnim proglasilo ukupno 142 organizacije u toj zemlji. Predsjednik RSE, Stephen Capus, je istakao da ova odluka predstavlja najnoviji primjer toga da ruska vlada na istinito izvještavanje gleda kao na egzistencijalnu prijetnju.

"Milioni Rusa desetljećima se oslanjaju na nas, uključujući rekordnu gledanost u proteklih nekoliko dana od smrti Alekseja Navaljnog. Ovaj pokušaj da nas se uguši samo će natjerati Radio Slobodna Evropa da više radi na dovođenju slobodnog i neovisnog novinarstva ruskom narodu", rekao je Capus u izjavi koju prenosi RSE.

Ruski zakon o "nepoželjnim organizacijama” je, kako se navodi, usvojen 2015. godine, a odnosi se na nevladine organizacije i druge koji primaju sredstva iz inostranih izvora. Od 2021. je prema podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) “nepoželjnim” označeno na desetine organizacija u toj zemlji. Taj spisak uključuje nekoliko zabranjenih i nezavisnih medija, uključujući televizijsku kuću Dozhd TV (TV Rain), Meduza, Novaya Gazeta Europe, iStories, The Insider, Bellingcat i Proekt.

Iz CPJ ističu da je organizacijama koje budu označene kao "nepoželjne" zabranjeno djelovanje u Rusiji, a svako ko u njima učestvuje ili radi na organizaciji njihovih aktivnosti prijeti kazna do šest godina zatvora i administrativne kazne.

Osim zakona o “nepoželjnim organizacijama”, u Rusiji je od 2012. aktuelan zakon o stranim agentima kojim su također obuhvaćeni mediji poput novinske agencije Rosbalt, informativnog portala Republic.ru, RSE i VOA. Iz RSE napominju da su ih ruske vlasti 2017. godine proglasile “stranim agentom”, te da se više od 30 zaposlenika RFE/RL nalazi na ruskoj listi "stranih agenata”.

U martu prošle godine, sud iz Moskve je proglasio bankrot poslovanja RFE/RL u Rusiji nakon što je kompanija odbila platiti višestruke kazne u ukupnom iznosu većom od milijardu rubalja (14 miliona dolara) zbog, kako se navodi, nepoštivanja takozvanog zakona o stranim agentima.

Iz RSE navode da je njihovo dopisništvo u Moskvi zatvoreno 6. marta 2022., nekoliko dana nakon što je Federalna porezna služba podnijela zahtjev Arbitražnom sudu u Moskvi za prisilni stečaj tog medija.

Nakon što je Rusija 24. februara 2022. pokrenula invaziju na Ukrajinu i u martu iste godine uvela vojnu cenzuru, ruski medijski regulator Roskomnadzor je, kako se navodi, blokirao internetske stranice RSE-a u toj zemlji. Usprkos blokiranju stranica i drugim oblicima pritiska, iz ovog medija ističu da je Ruski servis RSE-a nastavio sa radom u punom obimu, a posjećenost stranica RSE iz Rusije je rekordno skočila.

Izvor: RSE, VOA

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.