Još dva medija na listi “stranih agenata” Rusije

Još dva medija na listi “stranih agenata” Rusije

Još dva medija na listi “stranih agenata” Rusije

Trenutno se na ruskoj listi “stranih agenata” nalazi 88 novinara i medija.

foto: pixabay

Ministarstvo pravde Rusije saopštilo je da su na listu “stranih agenata” dodana još dva medija i to novinska agencija Rosbalt i informativni portal Republic.ru čime se broj pojedinaca i subjekata na toj listi popeo na 88, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako je ranije pisao Međunarodni institut za štampu, mediji koji su označeni kao strani agenti u Rusiji trebaju, između ostalog, otkriti izvore finansiranja, iznad svakog teksta naznačiti i upozoriti publiku da je to sadržaj “stranog agenta”, a za označene medije koji se ne budu pridržavali ovih pravila slijede kazne, kaznene prijave ili potpuna zabrana objavljivanja sadržaja.

Radio Slobodna Evropa piše da vlada Rusije nastavlja da jača pritisak na medije i civilno društvo širom zemlje, kao i da je 8. oktobra rusko ministarstvo pravde na listu “stranih” medija dodalo više novinara, uključujući i pet novinara Radija Slobodna Evropa.

Rusko zakonodavstvo o "stranim agentima" usvojeno je 2012. godine i od tada je, kako piše Radio Slobodna Evropa, više puta je mijenjano i njime se od nevladinih organizacija koje primaju stranu pomoć zahtijeva da budu registrovane i identifikuju se kao "strani agenti" podvrgavajući se poreskoj kontroli.

Kasnije izmjene zakona su, kako se navodi, bile usmjerene na medije koji se finansiraju iz inostranstva.

Kako piše Radio Slobodna Evropa, glavni urednici i izdavači više od 20 nezavisnih ruskih izdanja su u otvorenom pismu 1. septembra zatražili ukidanje liste medijskih "stranih agenata", predlažući 12 izmjena i dopuna postojećeg zakona o "stranim agentima".

Otvoreno pismo upućeno je predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, njegovom press sekretaru Dmitriju Peskovu i ministru pravde Konstantinu Čujčenku, a iz Kremlja je, kako se navodi, obećano da će apel novinara o izmjenama zakona o "stranim agentima" biti razmotren.

Prema pisanju Bloomberga, predsjednik Putin je u jednom od intervjua prošle sedmice naveo kako ni Nobelova nagrada za mir novinarima ne može poslužiti kao “pravni štit” da ne dobiju oznaku stranog agenta u toj zemlji, misleći na nedavnog dobitnika te nagrade, ruskog novinara Dmitrija Muratova. Putin je naglasio da Muratov neće biti proglašen stranim agentom, ukoliko ne prekrši ruske zakone, kao i da se ljudi moraju pridržavati ruskog zakona bez obzira na njihova postignuća.

Izvor: RSE, Bloomberg

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.