Ruske novine pokrenule srbijansko izdanje

Ruske desničarske novine pokrenule srbijanska izdanja

Ruske novine pokrenule srbijansko izdanje

Ruske novine Argumenty i Fakty pokrenule su srbijansko izdanje, a medijski sadržaj na liniji je sa zvaničnom ruskom politikom.

foto: BIRN

Argumenty i Fakty od prošle sedmice na srpskom jeziku izdaje redakcija magazina Pečat, a uredništvo je u pismu čitateljima reklo da se u Srbiji stoljećima žalilo što nema direktne veze sa Rusijom te da novi medijski projekt uvezuje znanje i istinu o dvije zemlje.

Saša Francisti, glavni urednik srbijanskog izdanja Argumenty i Fakty i online izdanja Pečata poručio je kako će biti korišteni argumenti i činjenice da bi se edukovalo Srbe ali i zbližilo Rusiju i Srbiju.

Prvo izdanje novog mjesečnika u Srbiji na naslovnici donosi intervju sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Čepurinom, naslova „Svima je bolje da budu prijatelj s Rusijom“, i ilustraciju ruskog predsjednika Vladimira Putina kako jaše medvjeda.

Balkan Insight piše kako je većina sadržaja u novini naklonjena ruskoj vladinoj politici i anti-zapadnjački nastrojena, te da je Argumenty i Fakty nastavak ruskih medijskih ekstenzija u Srbiji i na Balkanu.

Izvor: Balkan Insight