Ruski novinar Muratov prodaje Nobelovu medalju kako bi pomogao Ukrajincima

Ruski novinar Muratov prodaje Nobelovu nagradu kako bi pomogao Ukrajincima

Ruski novinar Muratov prodaje Nobelovu medalju kako bi pomogao Ukrajincima

Uživo licitacija održava se danas u New Yorku.
 
foto: Wikipedia / Lymantria
 
Ruski novinar i dobitnik Nobelove nagrade za mir Dmitry Muratov prodaje svoju Nobelovu medalju kako bi pomogao ukrajinskim izbjeglicama i posebno djeci koja su ostala siročad zbog rata u Ukrajini.
 
Online ponude za njegovu medalju su počele simbolično 1. juna - na Međunarodni dan djeteta, a licitacija uživo će biti održana danas - na Svjetski dan izbjeglica.
 
Muratov je suosnivač i dugogodišnji glavni urednik Novaya Gazete, novine koja je kritikovala Kremlj, i koja je u martu ove godine obustavila svoje internetske i štampane aktivnosti nakon što je donesen zakon u Rusiji kojim se medije kažnjava do 15 godina zatvora zbog iznošenja “namjernih lažnih informacija” u kojem se navodi i opis ruske invazije u Ukrajini za koju je prema ruskom zakonu službeni naziv “specijalna vojna operacija”.
 
“Moja zemlja je izvršila invaziju na drugu državu - Ukrajinu. Sada ima 15,5 miliona izbjeglica. Dugo smo razmišljali o tome šta možemo da uradimo i došli smo do zaključka da svako treba da pokloni nešto što je njemu drago i važno za njega”, kazao je Muratov u intervjuu za Reuters. Postavljanjem njegove medalje na aukciji, prema njegovom mišljenju, znači da na neki način i on dijeli sudbinu izbjeglica koje su izgubile svoje uspomene i svoju prošlost, kako je istakao.
 
“Sada žele da im oduzmu budućnost, a mi moramo da se pobrinemo da njihova budućnost bude sačuvana. Najvažnija stvar koju želimo da kažemo i pokažemo je da je ljudska solidarnost neophodna”, naglasio je.
 
Muratov je svoju Nobelovu nagradu, koju je dobio u oktobru 2021, posvetio šestorici ubijenih novinara Novaya Gazete, a među njima su i, prema pisanju Reutersa, neki od najistaknutijih kritičara predsjednika Rusije Vladimira Putina.
 
Muratov je u intervjuu govorio i o situaciji u Rusiji te istakao kako danas u toj zemlji nema slobodnih medija, kao ni slobode govora, a da je isporuka medijskog sadržaja iz Rusije moguća putem YouTubea ili VPN servisa, ali da je to svakim danom sve teže.
 
“Nedostatak stvarne slobode govora, stvarne razmjene mišljenja, stvarne slobode izražavanja dovodi do toga da ljudi nemaju izbora. Moraju vjerovati u ono što im državni propagandisti govore. Nema slobodnih medija. Mitinzi su zabranjeni, a za bilo kakvu izjavu pokreće se upravni ili krivični postupak”, kaže Muratov.
 
No, on kaže i da je podrška ratu u obliku slova “Z” u Rusiji sve manja, i da je to slovo na ulicama Moskve gotovo iščezlo.
 
“Vidim šta pišu naši čitaoci i nemoguće je reći da Rusija jednoglasno podržava invaziju na Ukrajinu”, navodi te ističe da i Kremlj priznaje da 25-30 posto stanovništva ne podržava rat.
 
U intervjuu za Reuters govorio je i o ljudima na vlasti za koje kaže da nemaju kuda - ni u Evropu, ni u Ameriku - i da su u Rusiji u svojstvu “posade podmornice kojoj nema spasa”. On smatra i da će ruski predsjednik Putin ostati na vlasti onoliko dugo koliko mu to bude odgovaralo, kao i da je “tendencija apsolutizma očigledna”.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.