Ruski tužilac traži 24 godine zatvora za bivšeg novinara Safronova

Ruski tužilac traži 24 godine zatvora za bivšeg novinara Safronova

Ruski tužilac traži 24 godine zatvora za bivšeg novinara Safronova

Ruske vlasti su optužile Ivana Safronova da je špijunirao u korist strane zemlje.
 
foto: Twitter / Ivan Safronov
 
Ruski državni tužioci u utorak su zatražili kaznu od 24 godine zatvora za bivšeg novinara Ivana Safronova, kojem se sudi za izdaju, javlja Reuters. Pored zatvorske, traži se i novčana kazna u iznosu od 500.000 rubalja (8.170 američkih dolara), kao i da bude osuđen na dvije godine ograničene slobode nakon što izađe iz zatvora, saopštio je Komitet za zaštitu novinara (CPJ).
 
Safronov je pisao o vojnim poslovima za listove Vedomosti i Kommersant prije nego što je postao pomoćnik šefa ruske svemirske agencije dva mjeseca prije njegovog hapšenja koje se dogodilo u julu 2020.
 
CPJ piše da su Safronova ruske vlasti optužile da je špijunirao u korist strane zemlje. Ruska služba BBC-a izvijestila je da se protiv njega vodi postupak kao znak odmazde zbog njegovog izvještavanja za Kommersant 2019. o prodaji borbenih aviona Rusije Egiptu.
 
Novinar negira optužbe da je iznosio vojne tajne o prodaji ruskog oružja, te da su informacije koje je koristio u potpunosti zasnovane na otvorenim izvorima.
 
Advokat Safronova Jevgrenij Smirnov je napisao na Facebooku kako je drugi tužilac ranije sugerisao da bi Safronov, ukoliko bi se izjasnio krivim, mogao dobiti kaznu od 12 godina zatvora, što je novinar odbio. Njegov advokat je dodao i da je sud odbio da prihvati kao dokaz članak koji je ruski istraživački sajt Proekt objavio u ponedjeljak, a u kojem se navodi da Safronov nije koristio povjerljive već javno dostupne informacije na internetu. 
 
Presuda je zakazana za 5. septembar.
 
Kontrole medija su dodatno pooštrene otkako su ruske snage napale Ukrajinu u februaru. Nezavisni mediji, uključujući novine Novaya Gazeta i TV Dozhd (TV Rain) morale su napustiti zemlju, a svoj rad su nastavili iz inozemstva.
 
Komitet za zaštitu novinara (CPJ) poručuje kako je zahtjev ruskog tužioca da Safronov dobije kaznu od 24 godine zatvora šokantan te da bi tamošnje vlasti odmah trebale pustiti ovog novinara i odbaciti sve optužbe protiv njega.
 
Izvor: Reuters, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.