SAD: Federalna komisija za komunikacije povukla pravilo o neutralnosti interneta

SAD: Federalna komisija za komunikacija povukla pravilo o neutralnosti interneta

SAD: Federalna komisija za komunikacije povukla pravilo o neutralnosti interneta

Pravilo o neutralnosti interneta više ne važi. Ovo je odluka koju su u četvrtak, 14.12. donijeli članovi američke Federalne komisije za komunikacije. 

Pravila o neutralnosti interneta, usvojena za vrijeme Obamine administracije, zabranjivala su internet provajderima da ubrzavaju ili usporavaju internet saobraćaj, bez obzira da li neko može platiti da ga ubrza ili uspori, te sprečavali telekom kompanije da korisnicima naplaćuju dodatne naknade za visokokvalitetni prenos video sadržaja i druge usluge. Promjene u regulaciji dozvolit će internet provajderima da kreiraju "prioritetne trake" internet saobraćaja i dati im mogućnost da blokiraju ili uspore određene web sajtove ili ubrzaju pristup sajtovima svojih poslovnih partnera - sve što ih obavezuje je odredba da o tome moraju biti transparentni sa korisnicima.

Najave promjena izazvale su oštre reakcije javnosti, kako političara, tako i građana, koji su u periodu prije glasanja poslali više od 22 miliona komentara. 

 

 

Borci za slobodu interneta najavljuju da ovo nije kraj i pozivaju glasače da izvše pritisak na svoje predstavnike u Kongresu, koji ima moć da obori odluku Federalne komisije za komunikacije. 

 

Izvor: The Verge, New York Times