SAD: Novinar pritvoren u imigrantskom centru već mjesec

SAD: Novinar pritvoren u imigrantskom centru već mjesec

SAD: Novinar pritvoren u imigrantskom centru već mjesec

Manuel Duran Ortega, novinar iz El Salvadora, već mjesec se nalazi u pritvorskom centru za imigrante u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Foto: Pixabay
 
Duran Ortega završio je u pritvoru nakon što je uhapšen dok je izvještavao sa protesta migranata u Memphisu. Novinar je pripremao izvještaj za svoju web stranicu Memphis Noticias. Nakon što su odbačene optužnice protiv njega za neprimjereno ponašanje i opstrukciju puta, Duran koji je neregistrovani imigrant iz El Salvadora, premješten je u imigrantski centar.
 
Iz organizacije Reporteri bez granica izjavili su kako je zabrinjavajuće hapšenje novinara koji je imao akreditaciju za vrijeme njegovog izvještavanja.
 
“Manuel Duran Ortega došao je Sjedinjene Države nakon što je iz svoje zemlje pobjegao iz situacija koje su bile opasne po život, i od tada je bio poznat u Memphisu po svojim izvještavanjima o kontroverznim pitanjima u vezi sa lokalnom i federalnom provedbom zakona. Pozivamo vladu SAD-a da razmotri posljedice slanja jednog istraživačkog novinara nazad u zemlju gdje se suočio sa prijetnjama smrću”, proučili su iz Reportera bez granica.
 
Duran je došao u Sjedinjene Američke Države 2006. godine, nakon što su mu upućene prijetnje smrću za njegov rad na televizijskoj stanici, gdje je izvještavao o korupciji u pravosuđu i među provodiocima zakona. Nakon selidbe u Memphis radio je za nekoliko media, uključujući La Voz i Radio Ambiente, prije nego što je pokrenuo Memphis Noticias.
 
Izvor: RSF