Safe Journalists: Bezbjednost novinara u Srbiji bila je ugrožena tokom protesta

Safe Journalists: SJ: Bezbjednost novinara u Srbiji bila je ugrožena tokom protesta

Safe Journalists: Bezbjednost novinara u Srbiji bila je ugrožena tokom protesta

Širom Srbije u subotu, 27. novembra, bili su protesti povodom usvajanja Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu u Skupštini Srbije. Nažalost, ni ovoga puta novinari nisu bili bezbjedni.

Reporter N1 Milan Nikić napadnut je tokom protesta na putu Kragujevac-Jagodina u selu Gornja Sabanta. Vozač renoa jagodinskih registracija napao je reportera N1 i snažno udario u kameru. Policija je odmah sklonila vozača i identifikovala ga. Nikić je slučaj prijavio Policijskoj upravi Kragujevac.

Drugi slučaj je bio istog dana kada su policijski inspektori u civilu Policijske uprave u Vranju u kasnim popodnevnim satima upali na kućnu adresu reporterke Vranjskih vesti Milene Dimić sa nalogom da je dovedu na davanje izjave, ali ona nije mogla da izađe iz stana, jer je bila sama sa djecom. Čim je to bilo moguće, Dimić je otišla u policijsku stanicu i dala izjavu da je bila na protestu da o tome izvještava i jasno se predstavila kao novinarka portala Vranje News.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić rekao je da je u Srbiji sve više protesta i da novinari i dalje nisu dovoljno zaštićeni, ali i da iz nedavnih slučajeva vidimo da im čak i policija otežava posao.

„Pozivamo predstavnike MUP-a da obrate više pažnje na novinare koji izvještavaju o različitim događajima, a posebno o ovakvim skupovima, koji zahtijevaju da javnost bude blagovremeno i objektivno informisana, bez obzira da li su protesti odobreni ili ne od strane predstavnika policije”, dodao je Bodrožić.

Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom članu, Nezavisnom udruženju novinara Srbije, u osudi ovih nedavnih slučajeva i izražavanju duboke zabrinutosti zbog toga. Zadatak novinara je da izvještavaju i informišu javnost, a policija treba da im pomogne, a ne da ih hapsi i na taj način vrši dodatni pritisak.

Mreža SafeJournalists će o ovom slučaju obavijestiti sve relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Skoplje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb, 30.11.2021.

Udruženje novinara Kosova

Udruženje novinara Makedonije

Udruženje BH novinari

Hrvatsko novinarsko društvo

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Sindikat medija Crne Gore

Izvor: BHN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.