SafeJounalists: U Tirani fizički napadnut novinar Adriatik Doci

SafeJounalists: Novinar u Tirani fizički napadnut

SafeJounalists: U Tirani fizički napadnut novinar Adriatik Doci

Novinar napadnut s leđa u blizini svog stana.
 
foto: Screenshot / YouTube Report TV
 
Adriatika Docija, novinara Report TV-a i Shkiptarja.com, fizički su napali nepoznati počinioci 13. novembra u Tirani, javlja Mreža SafeJournalists.
 
Doci je, kako javlja SafeJournalists, naveo da ga je pratilo nekoliko osoba, a da je zatim iznenada napadnut s leđa tvrdim predmetom u blizini njegovog stana. Kazao je da ne može da identifikuje napadače, ali da vjeruje da je napad direktno vezan za njegov rad, jer je, kako navodi, ranije izvještavao o slučajevima korupcije u koje su umiješani bivši zvaničnici. Napad je prijavio policiji.
 
„Zahvaljujem stotinama prijatelja i kolega koji su se solidarisali i osudili fizički napad na mene. Ne doživljavam to samo kao lični incident ili dramu, već i kao pokušaj da se ušutka moje izvještavanje i kao napad na medije generalno. Lično nikada nisam i nikada neću dozvoliti da me ucijene i nasilje ušutkaju“, rekao je Doci.
 
Predstavnica SafeJournalists mreže u Albaniji Blerjana Bino rekla je da je ključno da vlasti brzo istraže ovaj slučaj i privedu počinioce pravdi. „U Albaniji su nam potrebne bolje mjere zaštite za novinare koji su žrtve napada“, istakla je Bino.
 
Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, osuđuje fizičko nasilje i naglašava da rad novinara nikada ne smije biti razlog za napad. Takođe, pozivaju nadležne organe da što prije identifikuju i adekvatno sankcionišu počinioce i dodaju da će obavijestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.