SafeJournalists i MFRR osudile prijetnje smrću redakciji Nacionala

SafeJournalists i MFRR osudile prijetnje smrću redakciji Nacionala

SafeJournalists i MFRR osudile prijetnje smrću redakciji Nacionala

Organizacije pozivaju nadležne institucije u Hrvatskoj da reaguju, pronađu i procesuiraju počinioca

foto: Pixabay / Ilustracija

Redakcija magazina Nacional u ponedjeljak, 20. maja, primila je prijetnje smrću u SMS poruci, javila je danas mreža SafeJournalists i organizacije iz platforme Media Freedom Rapid Response (MFRR), pozivajući nadležne institucije u Hrvatskoj da odmah reaguju, pronađu i procesuiraju počinioca.

“Vi i vama slični ste izvršili atentat na premijera Fica pišući poluistine, laži i huškajući protiv ljudi koji obavljaju svoj posao kako biste zgrtali novac. Vaš trostruki doušnik je to platio glavom, a uskoro će i svi urednici iz ‘osovine zla’. Čekamo trenutak da vas što više uhvatimo zajedno da ne trošimo eksploziv za samo jednog strvinara. Lešinari koji prežive će početi pisati istinu i samo istinu, a ne lagati, izmišljati i pisati po narudžbi da samo zgrću novac. Pratimo vas i više od dvojice bit će uspjeh, pa napišite oporuke…”, pisalo je u poruci koja je, kako je navedeno u saopštenju mreže i MFRR, poslata na službeni telefon Nacionala.

Redakcija Nacionala prijetnju je odmah prijavila policiji, o čemu su izvijestili i ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Davora Božinovića.

Ova prijetnja je posebno alarmantna jer, kako je istaknuto u saopštenju, odražava tragičnu priču vlasnika i urednika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga Nike Franjića, koji su ubijeni u bombaškom napadu u Zagrebu 23. oktobra 2008.

“Ova prijetnja je ozbiljna. Pomenut je eksploziv. Nemoguće je ne misliti na naše kolege koje su bombardovane. Ali ne želimo da prijetnje utiču na naš rad”, rekao je za Evropsku federaciju novinara (EFJ) glavni urednik Nacionala Berislav Jelinić.

Podsjeća se da je Jelinić pod policijskom zaštitom bio pet godina, od 2008. do 2013. zbog prijetnji vezanih za duhansku mafiju, a u vezi sa ubistvom njegovih kolega 2008. Bio je čak i meta dva pokušaja atentata. Prijetnja smrću, koja je već zabrinjavajuća, naglašeno je iz mreže SafeJournalists i organizacije iz platforme Media Freedom Rapid Response, poprima još strašniju dimenziju stavljena u ovakav  kontekst.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), rekao je da je za HND ovo direktna prijetnja ne samo po sigurnost koleginica i kolega iz Nacionala, uz koje stoje, nego i udarac na slobodu medija.

“Podsjetiću samo na činjenicu da je premijer Hrvatske Andrej Plenković prije nešto više od mjesec dana nekoliko medija, među kojima je i Nacional, opasno etiketirao kao ‘osovinu zla’. Takođe, podsjećam na otvorene prijetnje vodećih u stranci Domovinski pokret upućene redakciji nedjeljnika Novosti, ali i cijeloj novinarskoj zajednici, pri čemu su mediji praktički označeni kao neprijatelji države“, istakao je Zovko.

SafeJournalists mreža i partnerske organizacije MFRR platforme ističu da ovakvi incidenti predstavljaju ozbiljan napad na slobodu medija i dodatno ugrožavaju sigurnost novinara koji svakodnevno rade u sve težim uslovima.

Neophodno je, kako su dodali, osigurati da svi novinari mogu da rade svoj posao bez straha od nasilja i prijetnji, te je stoga ključno da nadležne institucije pokažu odlučnost u zaštiti medijskih sloboda. Organizacije takođe pozivaju nosioce vlasti da prestanu da targetiraju medije, jer, kako su istakle, svojom huškačkom retorikom ohrabruju pojedince i grupe da prijete novinarima. 

“Pozivamo vlasti da pruže značajnu podršku sigurnosti novinara”, naglašeno je u saopštenju.

Izvor: SafeJournalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.