SEENPM traži hitnu istragu mogućeg napada na predsjednika HND-a

SEENPM traži hitnu istragu mogućeg napada na predsjednika HND-a

SEENPM traži hitnu istragu mogućeg napada na predsjednika HND-a

Mreža za profesionalizaciju medija Jugoistočne Evrope (SEENPM) poziva vlasti Republike Hrvatske da sa najvećom pažnjom istraže incident u kojem se čini da su nepoznati počinioci, u mogućem atentatu, sabotirali automobil Saše Lekovića, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND).
 
Vijest o incidentu pojavila se rano 28. oktobra, u Facebook postu u kojem je Leković opisao kako mu je prethodne večeri, tokom vožnje, automobil postao nestabilan. Odmah se zaustavio, spriječivši potencijalno ozbiljnu nesreću. Lokalni mehaničar je, nakon pregleda, iznio mišljenje da su dva zavrtnja na desnom prednjem kotaču prepiljena do pola.
 
Otkako je postao predsjednik HND-a 2015. godine, Leković je primio brojne prijetnje, uključujući prijetnje smrću, a meta je i kampanja govora mržnje online i offline.
 
Pritisci usmjereni na Lekovića dio su šire slike kakva se formirala u Hrvatskoj posljednjih godina, gdje su mnogi nezavisni novinari izloženi verbalnim napadima (čak i od predstavnika vlasti), prijetnjama, uvredama i fizičkom nasilju. Iako su mnogi od tih incidenata prijavljeni policiji, malo ih je istraženo, a oni zbog kojih je pokrenuta istraga nisu doveli do uspješnih optužnica.
 
Vladini ministri i članovi parlamenta uglavnom se ne očituju o ovim slučajevima, unatoč čestim upozorenjima hrvatskih i međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava o deteriorirajućim uslovima za novinare i slobodu izražavanja u Hrvatskoj uopšte. 
 
Predstavnici vlasti imaju ključnu ulogu u osiguravanju uslova za neometanu slobodu izražavanja u društvu i kreiranje sigurnog okruženja za novinare. Kada se dese kršenja tih sloboda, vlasti bi barem trebale da ih osude i istraže. Ćuteći o kršenjima slobode izražavanja i drugih ljudskih prava, hrvatske vlade su propustile da pošalju poruku da su javno zastrašivanje i nasilje prema novinarima neprihvatljivi i ilegalni.
 
SEENPM, mreža 18 organizacija za razvoj medija iz centralne i jugoistočne Evrope, poziva novooformljenu vladu premijera Andreja Plenkovića da sprovede čvrstu i transparentnu istragu navodne sabotaže automobila predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.
 
Također, pozivamo vladu da hitno počne sa usvajanjem politika i konkretnih mjera za zaštitu i unaprijeđenje slobode izražavanja u Hrvatskoj, posebno s ciljem osiguravanja slobodnog okruženja za nezavisne i kritičke glasove. Izostanak ovih koraka šalje poruku o kontinuiranoj ravnodušnosti hrvatske vlade prema kršenju slobode izražavanja i drugih ljudskih prava u zemlji. 
 
Albanian Media Institute (Tirana)
Center for Independent Journalism (Bucharest, Romania) 
Center for Independent Journalism (Budapest, Hungary) 
Independent Journalism Center (Chisinau, Moldova) 
Investigative Journalism Center (Zagreb, Croatia) 
IPS Communication Foundation / Bianet.org (Istanbul, Turkey)
Kosovo Media Institute (Pristina) 
Macedonian Institute for Media (Skopje)
Media and Reform Center Niš (Niš, Serbia) 
Media Center Caglavica (Pristina, Kosovo*)
Media Center (Belgrade, Serbia) 
Media Development Center (Sofia, Bulgaria) 
Media Plan Institute (Sarajevo, Bosnia and Herzegovina) 
Mediacentar Sarajevo (Bosnia and Herzegovina) 
Montenegro Media Institute (Podgorica) 
Novi Sad School of Journalism (Novi Sad, Serbia) 
Peace Institute (Ljubljana, Slovenia) 
Platform for Independent Journalism P24 (Istanbul, Turkey)