Šest godina od smrti novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice

Šest godina od smrti novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice

Šest godina od smrti novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice

Porodice novinara i njegove zaručnice i dalje se bore za pravdu.

foto: Screenshot / Aktuality.sk / Arhiv

Danas se navršava šest godina od ubistva novinara Jána Kuciaka i njegove zaručnice Martine Kušnírove, podsjetila je Evropska federacija novinara (EFJ), upućujući novi poziv za pravdu.

„Ova kultura nekažnjivosti i nedostatak konkretnih mjera za ponovno uspostavljanje pravog sistema slobode medija u Slovačkoj rezultat su kriminalnog ponašanja vlade na vlasti, koje karakterizira neprijateljska retorika političara, često u korijenu kampanja klevetanja”, izjavila je predsjednica EFJ Maja Sever.

Godišnjice ubistava prisjetila se i komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović te navela: „Šest godina je od brutalnog ubistva Jána Kuciaka i Martine Kušnírove i krajnje je vrijeme da vlasti Slovačke služe pravdi koju očekuju njihove porodice, novinari i društvo u cjelini“.

Naglasila je i da prijetnje slobodi medija i sigurnosti novinara moraju prestati.

 

Ján Kuciak i Martina Kušnírová ubijeni su u svojoj kući u Slovačkoj 21. februara 2018. 

Šest godina kasnije, porodice Kuciaka i Kušnírove i dalje se bore za pravdu.

Ubice koji su počinile ubistvo privedeni su pravdi i osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne. Međutim, navodni nalogodavac ubistva, biznismen Marian Kočner, je oslobođen optužbe u maju prošle godine. Zbog oslobađajuće presude su tada reagovali EFJ i Reporteri bez granica (RSF). Sud je naveo da nije dokazano da je Kočner naručio atentat na Kuciaka, iako je, piše RSF, prije ubistva Kočner prijetio novinaru zbog njegovih tekstova o aktivnostima biznismena, ali prema navodima suda “visok stepen sumnje nije dovoljan”. 

Kuciak je redovno izvještavao o slučajevima korupcije za internet stranicu Aktuality.sk. Istraživačko novinarstvo kojim se bavio uključivalo je članke o poreznim prevarama koje su navodno počinili istaknuti članovi poslovne zajednice, sa navodnim vezama sa slovačkom strankom SMER, kao i organizovanim kriminalnim grupama.

Izvor: EFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.