Šesta godišnjica od ubistva malteške novinarke Daphne C. Galizia

Šesta godišnjica od ubistva malteške novinarke Daphne C. Galizia

Šesta godišnjica od ubistva malteške novinarke Daphne C. Galizia

Međunarodne organizacije za slobodu medija ponovo pozvale vlasti Malte da procesuiraju sve odgovorne za ubistvo istraživačke novinarke.

Foto: Screenshot YT/The Guardian

Na šestu godišnjicu od ubistva istraživačke novinarke Daphne Caruana Galizia, međunarodne organizacije za slobodu medija ponovo su pozvale vlasti Malte da privedu pravdi sve odgovorne za njeno ubistvo i da u potpunosti provedu preporuke u vođenju javne istrage u tom slučaju.

Novinarka Daphne Caruana Galizia ubijena je 16. oktobra 2017. godine na Malti kada je eksplodirala bomba koja je bila postavljena ispod sjedišta u njenom automobilu. Za njeno ubistvo osuđena su trojica muškaraca, a trojica osumnjičenih čekaju suđenje. Od 2019. se, nakon pritiska organizacija civilnog društva i porodice ubijene novinarke, vodi javna istraga kojom se nastoje istražiti sve okolnosti koje su dovele do njenog ubistva.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) piše da je, prema izvještaju javne istrage iz 2021., utvrđeno da država Malta mora preuzeti odgovornost za ubistvo novinarke zbog toga što su vlasti te zemlje stvorile “atmosferu nekažnjivosti” i država nije poduzela potrebne korake kako bi zaštitila novinarku.

Međunarodne organizacije za slobodu medija su u posljednje dvije godine nekoliko puta skretale pažnju na nedostatak napretka u provedbi preporuka za provođenje javnih istraga za zaštitu i poboljšanje sigurnosti novinara. Fondacija Daphne Caruana Galizia je također osudila neuspjeh vlasti po pitanju istraživanja korupcije i zloupotreba koje doprinose stvaranju opasnog i nesigurnog okruženja za novinare, o čemu je izvještavala i ubijena Galizia.

Daphne C. Galizia je pisala o korupciji u malteškoj vladi te je izvještavala o nalazima iz Panama Papersa, a protiv nje je podneseno na desetine tužbi za klevetu koje su se nastavile i posmrtno što organizacije za medijske slobode i novinarska udruženja smatraju sumnjivim i da nisu u skladu s najboljim međunarodnim praksama. Evropska federacija novinara je u augustu ove godine objavila da se novinarka Galizia, u trenutku kada je ubijena 2017. godine, suočavala sa 48 SLAPP tužbi što je, prema Koaliciji protiv SLAPP tužbi u Evropi (CASE), najveći broj SLAPP tužbi sa kojim se neko suočavao u Evropi.

Međunarodne organizacije Article 19, Udruženje evropskih novinara, Komitet za zaštitu novinara, Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Evropska federacija novinara, IFEX, Međunarodna federacija novinara, Index on Censorship, Međunarodni institut za štampu, OBC Transeuropa (OBCT), PEN International, Reporteri bez granica i Transparency International su ponovo pozvale državu Maltu da ojača tri predložena zakona usmjerena na poboljšanje sigurnosti medija kako bi se ispunili međunarodni standardi o zaštiti novinara, uključujući zakone protiv SLAPP-a.

Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.