SJ: Narativ kosovske zastupnice ugrožava slobodu medija

SJ: Narativ kosovske zastupnice ugrožava slobodu medija

SJ: Narativ kosovske zastupnice ugrožava slobodu medija

Predsjednik odbora Udruženja novinara Kosova kaže kako je poziv zastupnice Fitore Pacolli na direktnu uključenost Vlade u rad medija alarmantan.
 
foto: Facebook / Fitore Pacolli
 
Fitore Pacolli, zastupnica vladajućeg Pokreta Samoopredjeljenje na Kosovu, u svom govoru u kosovskom parlamentu, predložila je da Skupština i Vlada preduzmu mjere prema medijima, te pozvala na vladino regulisanje medija, posebno online portala, javlja Udruženje BH novinari.
 
Iz ovoga Udruženja prenose saopćenje mreže SafeJournalists u kome se navodi da je većina medija na Kosovu registrovana kao preduzeća u okviru Kosovske agencije za registraciju preduzeća - KBRA, dok su ostali mediji registrovani kao NVO, a njihova djelatnost je regulisana važećim zakonima i uredbama, kao i Kodeksom ponašanja Nezavisne komisije za medije i Vijeća za štampu Kosova.
 
Iz mreže SafeJournalists navode kako je otvoreni poziv zastupnice Pacolli na direktnu intervenciju Vlade Kosova za kontrolu medija neprihvatljiv, jer se doživljava i kao ugrožavanje slobode govora i demokratije.
 
„Izjava koju je Pacolli dala je vrlo zabrinjavajuća i ovo nije prvi put da se ona bavi medijima. Njen poziv na direktnu uključenost Vlade u rad medija je alarmantan, a nadamo se da nije znak onoga što će doći iz vladajuće stranke. Svako miješanje bi predstavljalo otvoreni napad na slobodu medija i sigurnost novinara na Kosovu”, rekao je Xhemajl Rexha, predsjednik odbora Udruženja novinara Kosova (AJK).
 
Mreža SafeJournalists, koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu, pridružuje se svom partneru AJK u osudi ovakvih narativa i poziva sve zvaničnike i političare da se suzdrže od upotrebe narativa koji predstavljaju opasnost za demokratiju. U svome saopćenju kažu da osuđuju svaku inicijativu vlada koje imaju za cilj kontrolu nad medijima, jer su, kako ističu, ovakvi pokušaji neprihvatljivi u demokratskim zemljama.
 
Podsjećaju kako je svaka prijetnja slobodi medija prijetnja javnom interesu, demokratiji i pravima svih građana.
 
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.