Španski kamerman i novinar ubijeni u napadu na konvoj

Španski kamerman i novinar ubijeni u napadu na konvoj

Španski kamerman i novinar ubijeni u napadu na konvoj

Glavni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je, između ostalog, rekao i da je riječ o organizovanom i jasno isplaniranom napadu na konvoj koji su štitile sigurnosne snage.

foto: unsplash

Španski novinar i kamerman čiji je nestanak prijavljen u ponedjeljak pronađeni su jučer mrtvi u istočnoj regiji Burkine Faso-Fada N’Gourma-Pama, navedeno je iz vlada Burkine Faso i Španije, piše Evropska federacija novinara.

Kako se navodi, 44-godišnji David Beriain TV novinar i osnivač 93 Metrosa i kamerman Roberto Fraile su sa sigurnosnim snagama i civilima bili u konvoju kojeg su napali neidentifikovani naoružani napadači u blizini rezervata Pama.

Ministar komunikacija Burkine Faso je ove napadače nazvao teroristima u čijem napadu na konvoj su povrijeđene tri, a nestale četiri osobe, dok su španski mediji naveli kako je ministar vanjskih poslova te zemlje potvrdio da su u tom napadu ubijena dvojica Španaca koja su izvršavala “hrabno i bitno novinarstvo iz zona sukoba”, piše Evropska federacija novinara.

Predsjednik španske organizacije FAPE Nemesio Rodriguez je, kako se navodi, rekao da su pomenuti novinar i kamerman dali život istraživačkom novinarstvu, kao i da su profesionalno branili pravo svojih sugrađana na pristup informacijama.

Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) su zajedno sa organizacijama, njihovim produžnicama, iz Španije osudile navedena ubistva, odale počast žrtvama i pozvale vlasti Burkine Faso da identifikuju i privedu napadače.

Kako se navodi, glavni sekretar Evropske federacije novinara Ricardo Gutierrez je, između ostalog, rekao i da je riječ o organizovanom i jasno isplaniranom napadu na konvoj koji su štitile sigurnosne snage, dok je glavni sekretar Međunarodne federacije novinara Anthony Bellanger dodao i da je riječ o zastrašujućem incidentu koji pokazaje opasnost kojoj su novinari izloženi tokom prikupljanja informacija u korist šire javnosti.

Izvor: EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.