Srbija treba spriječiti zloupotrebu novih medijskih zakona

Koalicija za slobodu medija i CRTA: Srbija treba garantovati da medijski zakoni neće biti zloupotrijebljeni

Srbija treba spriječiti zloupotrebu novih medijskih zakona

Prošle sedmice usvojena dva medijska zakona u Srbiji.

foto: Koalicija za slobodu medija / Facebook

Poslanici u Narodnoj skupštini Srbije nisu prihvatili amandmane Koalicije za slobodu medija i organizacije CRTA, te su prošle sedmice usvojili dva medijska zakona Zakon o javnom informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima. Zakone su osvojili uprkos peticiji ove dvije organizacije “Potpis protiv državne kontrole nad medijima'', koju je potpisalo više od 7.000 građana i građanki Srbije, prenosi Nezavisno udruženje novinara Srbije.

Cilj peticije je bio da se unaprijedi okruženje u kojem rade novinari i mediji, a građanima Srbije da omogući informisanje u skladu s Kodeksom novinara Srbije, piše u saopštenju.

U Narodnu skupštinu Srbije bilo je upućeno da se u prijedlozima Zakona o javnom informisanju i medijima i Zakona o elektronskim medijima obrišu članovi kojima se državnim preduzećima poput Telekoma Srbija omogućava da imaju medije u svom vlasništvu. Zatim da se unesu odredbe koje omogućavaju sudsku i građansku kontrolu postupanja Regulatornog tijela za elektronske medije (REM) po žalbama građana i organizacija, kao i odredbe kojima se ograničavaju funkcionerske kampanje i propisuju kriterijumi i metodologija na osnovu koje REM prati izvještavanje medija tokom izbornih kampanja

“Usvajanjem oba medijska zakona bez prihvatanja amandmana kojima bi se uredile ove tri oblasti Srbija i dalje selektivno prihvata evropske vrijednosti i načela i time ne pokazuje privrženost kad je u pitanju članstvo u Evropsku uniju (EU), jer novi zakoni dozvoljavaju državnom Telekomu Srbije da osniva i kupuje medije, čime se omogućava još jača kontrola države nad informisanjem građana i medijskim tržištem”, piše u saopštenju Koalicije za slobodu medija.

Takođe, kako se dodaje, novi zakoni nisu obavezali REM da postupa po žalbama građana, pa tako ovo tijelo može da nastavi da “žmiri” na, naglašeno je, kršenja svih pravila profesije i širenje nasilja u interesu velikih medija i da za to ne polaže račune nikome, te da novi zakoni nisu riješili problem zloupotrebe državnih institucija i funkcija u izbornim kampanjama, niti su obavezali REM da prati da li se, koliko i kako predsjednik države i Vlade Srbije, ministri i drugi javni funkcioneri pojavljuju u najgledanijim medijima tokom kampanje i da o tome obavještavaju građane.

Koalicija za slobodu medija podsjeća da su načela na kojima EU insistira u svom najnovijem Nacrtu Zakona o slobodi medija ujednačeni pristup medijskom pluralizmu i nezavisnosti medija, i na taj način osiguravanje zaštite korisnika medijskih usluga od nezakonitog i štetnog sadržaja, smanjeni rizik povezan s neprimjerenim javnim i privatnim uplitanjem u uredničku slobodu, osiguravanje transparentne i pravedne raspodjele ekonomskih izvora na unutrašnjem medijskom tržištu tako da se povećaju transparentnost i pravednost mjerenja publike i raspodjele državnog oglašavanja.

Koalicija se nada da će nova Vlada i Skuština, kako je naglašeno, imati “više sluha i ispraviti grešku počinjenu 26. oktobra”, pozivajući nadležno Ministarstvo informisanja i telekomunikacija da uspostavi dodatne pravne garancije dok se ta greška ne ispravi.

“Garancije koje će osigurati da upliv državnog vlasništva kroz Telekom neće ugroziti raznovrsnost medijskog sadržaja, izražavanje različitih ideja i mišljenja, ugroziti uređivačku politiku medija, ali i napraviti neravnopravne uslove na medijskom tržištu i tržištu oglašavanja u medijima”, piše u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija će, kako se dodaje, budno pratiti razvoj situacije na medijskoj sceni Srbije.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Izvor: NUNS

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.