Srbija: Usvojen set medijskih zakona

Srbija: Usvojen set medijskih zakona

Srbija: Usvojen set medijskih zakona

Vlada Srbije usvojila je na sjednici 28.7.2014. set zakona o medijima.

Po hitnom postupku usvojeni su Prijedlog zakona o javnom informisanju i medijima, Prijedlog zakona o elektronskim medijima i Prijedlog zakona o javnim medijskim servisima. U saopštenju Vlade, prenosi beogradski Medija Centar, ističe se da će primjena ovih zakona doprinijeti zaštiti javnog interesa građana u sferi informisanja, obezbjeđivanja medijskih sloboda i međunarodnih standarda u ovoj oblasti. Usvojeni Zakon o javnom infromisanju ne predviđa postojanje medija u državnom vlasništvu, osim dva javna servisa. 

Takođe, ovim Zakonom je ustanovljeno je da društvene mreže poput Twittera, Facebooka, blogova i foruma nisu mediji, a medijima su okarakterisane dnevne i periodične novine, novinske agencije, radioprogram, televizijski program, elektronska izdanja medija, samostalna elektronska izdanja (uređivački oblikovani portali).

Usvajanje medijskih zakona po hitnom postupku izazvalo je protivljenje Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) koje apeluje na Vladu Srbije da pri donošenju seta medijskih zakona ne koristi hitan zakonodavan postupak, već da se ovi zakoni donesu u redovnoj proceduri jer ona obezbjeđuje transparentnost i viši nivo demokratičnosti u procesu izglasavanja zakonskih rješenja. Zabrinutost zbog donošenja zakona po hitnom postupku izrazili su i predstavnici Evropske federacije novinara (EFJ).

Izvor: MC.rs, NUNS