Sto godina Pulitzera: Tri nagrade za New Yorker, dvije za New York Times

Sto godina Pulitzera: Tri nagrade za New Yorker, dvije za New York Times

Sto godina Pulitzera: Tri nagrade za New Yorker, dvije za New York Times

Među dobitnicima za najbolje izvještavanje u 2015. godini našli su se uobičajeni New York Times, Washington Post i Reuters, ali i, prvi put, magazin New Yorker.

Priča o porijeklu morskih plodova koji se prodaju u američkim supermarketima i restoranima Associated Pressa nagrađena je glavnom nagradom u kategoriji novinarstva od javnog interesa na stotoj dodjeli Pulitzera.

Istraga je pokazala teška kršenja radnih zakona i oslobodila 2000 robova, pokrenula istragu i suđenje i inspirisala reforme.

Nagrada za najbolju istraživačku priču dodijeljena je Leonori LaPeter Anton i Anthonyju Cormieru iz Tampa Bay Timesa i Michaelu Bragai iz Sarasota Herald-Tribunea za "izvanredan primjer suradnje dvije medijske organizacije na istraživanju nasilja i zanemarivanja pacijenata u mentalnim institucijama na Floridi", dok je najboljim udarnim izvještavanjem ocijenjeno iscrpno i kvalitetno izvještavanje Los Angeles Timesa o napadima u San Bernardinu, u decembru 2015.

Po prvi put, novinari magazina New Yorker dobili su nagrade u kategorijama kritike, biografije, i za tekst koji istražuje geološke opasnosti američke obale. New Yorker je postao prvi magazin koji je osvojio Pulitzerovu nagradu, nakon što je u protekle dvije godine dopušteno takmičenje u pet kategorija.

Najbolje novinske fotografije ove godine za temu imaju izbjegličku krizu, te su za foto izvještavanje nagrađena dva tima, Thompson Reuters i New York Times.

Foto: Sergey Ponomarev, The New York Times (via Pulitzer.com)

Pulitzerova nagrada najprestižnija je novinska nagrada u SAD-u i dodjeljuje se svake godine u preko 20 kategorija. Kompletna lista ovogodišnjih dobitnika dostupna je na službenom web sajtu nagrade.