Studija u SAD-u: Žene novinarke uznemiravanje vide kao “dio posla”

Studija pokazala: Žene novinarke uznemiravanje vide kao “dio posla”

Studija u SAD-u: Žene novinarke uznemiravanje vide kao “dio posla”

Žene su češće bile suočene s većinom od 16 vrsta uznemiravanja koje je studija ispitivala, uključujući ismijavanje zbog njihovog izgleda ili ponavljajuće pozive za izlaske.
 
foto: Sigmund on Unsplash / Ilustracija
 
Nova studija, koja je urađena na osnovu intervjua sa 32 novinarke u Sjedinjenim Američkim Državama, pokazala je da novinarke namjerne ili druge napade vide kao dio posla.
 
Autorica ove studije, docentica novinarstva i medija na Univerzitetu Alabama, Kaitlin Miller kaže da se tokom intervjua sve vrijeme protezala tema da su uznemiravanje i napadi dio cijene koju novinarke plaćaju da bi se bavile tim poslom, dok su iskustva muškaraca u novinarstvu drugačija i da oni uznemiravanje ili druge napade vide kao “znak da su dobro obavili posao”.
 
Prvo pitanje koje se u studiji istraživalo bilo je da li se novinari suočavaju s različitim vrstama uznemiravanja na osnovu njihovog spola. Žene su češće bile suočene s većinom od 16 vrsta uznemiravanja koje je studija ispitivala, uključujući ismijavanje zbog njihovog izgleda ili ponavljajuće pozive za izlaske. Muškarci su češće dobijali prijetnje fizičkim povredama ili su bili napadnuti (šamaranje, guranje ili pljuvanje).
 
Nije novost da se novinari, posebno novinarke, suočavaju sa uznemiravanjem, ali Miller kaže da se veliki dio istraživanja o uznemiravanju novinara fokusira ili na seksualno uznemiravanje ili uznemiravanje na društvenim mrežama. 
 
Muškarci koji su intervjuisani za potrebe ove studije, koja je objavljena u akademskom časopisu koji pokriva područje novinarstva i komunikacija Journalism & Mass Communication Quarterly, imali su različita tumačenja napada na njih ili na njihov rad. Tako je jedan ispitanik rekao da se „osjećao da je na dobrom putu, jer nekoga čini dovoljno nervoznim da uradi nešto takvo”. Za muškarce, prijetnje u obliku prozivanja ili drugog uznemiravanja, bile su nešto čime su se ponosili. 
 
Kako ističe Miller, prema njenom mišljenju je postalo jasno da muškarci i žene različito gledaju na svoj identitet kao novinara. 
 
„Nismo imali 'ženu novinarku' i 'muškarca novinara'. Imali smo novinara i 'ženu novinarku'”, rekla je ona, ističući da se studija bavila rodnim identitetom, a ne spolom.
 
Studija se bavila i emocionalnim reakcijama koje novinari imaju kada su suočeni s uznemiravanjem. Žene su obično govorile da osjećaju strah i anksioznost. Nasuprot tome, muškarci su osjećali ljutnju zbog uznemiravanja.
 
Autorica studije je istakla i problem što se mnogi mladi novinari s kojima je razgovarala za potrebe ove studije plašili da bilo šta kažu, jer, kako kaže, nisu željeli da budu označeni kao kukavice.
 
Navela je i da postoji potreba za jasnijim procesima za prijavu uznemiravanja u redakcijama jer mnogi novinari ne prijavljuju takve slučajeve.
 
Izvor: Nieman Lab
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.