Sud u Rusiji osudio četiri novinara studentskog portala na popravni rad

Sud u Rusiji osudio četiri studentska novinara na popravni rad

Sud u Rusiji osudio četiri novinara studentskog portala na popravni rad

Četiri novinara uhapšena su pod optužbom za “pozivanje ili uvlačenje maloljetnika u nezakonite radnje koje bi mogle biti opasne”.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Ruski sud osudio je u utorak 12. aprila 2022. godine četiri novinara studentskog portala DOXA na dvije godine popravnog rada, zbog toga što su, kako se navodi u presudi,  “pozvali mlade ljude na demonstracije protiv Kremlja”. Sud im je također zabranio vođenje bilo kakvih web stranica naredne tri godine.
 
Novinari DOXA-e - Natalie Tyshkevich, Vladimir Metelkin, Alla Gutnikova i Armen Aramyana - uhapšeni su 14. aprila 2021. kada su službenici za provođenje zakona u Moskvi pretresli redakciju studentskog časopisa DOXA i stanove četvero uhapšenih. Nakon toga su ih odveli u Istražni odbor Ruske Federacije (glavni savezni istražni organ u Rusiji), gdje su optuženi za “pozivanje ili uvlačenje maloljetnika u protupravne radnje koje bi mogle biti opasne”. Okružni sud Basmanny u Moskvi naredio je da Aramyan, Tyshkevich, Metelkin i Gutnikova budu pušteni na slobodu ali uz zabranu napuštanja domova do suđenja.
 
Službenici Istražnog odbora Ruske Federacije rekli su novinarima da njihove optužbe proizlaze iz videa sa protesta koji su se održavali širom Rusije u znak podrške opozicionom lideru Alekseju Navalnom koji je objavljen u januaru 2021. na DOXA-i. Video naziva “Ne možete pobijediti mlade” DOXA je izbrisala po nalogu ruskog državnog regulatora za medije Roskomnadzor.
 
Iz Evropske federacije novinara (EFJ) kažu da takva sudska odluka pokazuje “odlučnost ruskih vlasti da iskorijene svaki nezavisni glas u Rusiji”, dok iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) navode kako ovim novinarima vlasti moraju dopustiti da žive i rade slobodno i da prestanu sa uznemiravanjem i cenzurisanjem medijskih radnika.
 
Nezavisni medij DOXA, kojeg su prije pet godina osnovali studenti i diplomci moskovske Više ekonomske škole, bio je fokusiran na studentski život, vijesti iz obrazovanja, politike i nauke.
 
Ovaj portal je, kako piše CPJ, postao popularan zbog njihovog izvještavanja o seksualnom uznemiravanju na ruskim univerzitetima. Takođe, navode i da su tamošnje vlasti krajem februara ove godine blokirale ovu internet stranicu zbog njihovog pisanja o ruskom ratu protiv Ukrajine.
 
Izvor: EFJ, CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.