Sud u Splitu kaznio oca i sina koji su povrijedili novinarku i razbili joj mobitel

Sud u Splitu kaznio oca i sina koji su povrijedili novinarku i razbili joj mobitel

Sud u Splitu kaznio oca i sina koji su povrijedili novinarku i razbili joj mobitel

Kazna zatvora zamijenjena radom za opšte dobro, na način da će se jedan dan zatvora zamijeniti s dva sata rada.
 
foto: Pixabay
 
Na Općinskom sudu u Splitu, donešena je nepravosnažna presuda prema kojoj je Tonćiju Čukušiću izrečena kazna od sedam mjeseci, a Antoniju Čukušiću od osam mjeseci zatvora zbog napada na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji u aprilu 2020. godine. Obojici je, kako piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Hrvatsko novinarsko društvo, kazna zatvora zamijenjena radom za opšte dobro, na način da će se jedan dan zatvora zamijeniti s dva sata rada.
 
Antonijo Ćukušić dužan je naknaditi oštećenoj novinarki imovinskopravni zahtjev u iznosu od 3.000 kuna u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti presude, ali je dužan i nadoknaditi i troškove sudu u paušalnom iznosu od 1.000 kuna.
Tonći Ćukušić dužan je sudu naknaditi troškove postupka u vidu sudskomedicinskog vještačenja ozljeda oštećene Živane Šušak Živković po vještaku medicinske struke dr. Antoniju Alujeviću u iznosu od 2.000 kuna, za pristup na raspravu pred sudom u iznosu od 720 kuna odnosno paušalnu svotu od 1.000 kuna.
 
Antonijo i Toni Ćukušić, otac i sin, osuđeni su zbog napada na novinarku Dalmatinskog portala Živanu Šušak Živković, koja je 12. aprila 2020. godine izvještavala s mise održane za vrijeme zabrane javnih okupljanja. Osuđeni su za krivično djelo protiv javnog reda – prisile protiv osobe koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi, a mlađi osuđenik i zbog krivičnog djela protiv imovine – oštećenje tuđe stvari.
 
Novinarka je snimala  vjernike kako se na Uskrs okupljaju u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića na splitskoj Sirobuji, iako to nisu smjeli činiti, jer su na snazi bile mjere zbog pandemije korona virusa. Antonija Ćukušića optužnica je teretila da je snažno udario novinarku po desnoj ruci i tako joj izbio mobitel koji je pao na tlo, a zatim ju je, prigovarajući joj što snima misu, izgurao iz crkve iako ga je upozorila da ondje radi svoj posao. 
 
Kada je pokušala ponovno ući u crkvu kako bi došla do svog mobitela koji joj je i sredstvo rada, Tonići Ćukušić joj je zapriječio ulazak u crkvu povukavši krilo crkvenih vrata. Prikliještio joj desnu ruku između vrata i okvira pri čemu je ona zadobila laku tjelesnu ozljedu. Nakon toga, njegov sin je izbacio njen mobitel na plato ispred crkve, nakon čega više nje bio u funkciji. 
 
Obojica su je tako onemogućila u obavljanju novinarskog zadatka, a mlađi joj je prouzrokovao i materijalnu štetu od 3.000 kuna, što mu je presudom određeno da nadoknadi, piše Večernji list.
 
“Drago mi je da je poslana jača poruka da je takvo ponašanje neprihvatljivo. Nadam se, što govorim od početka, da se ovo nikada više i nikome više neće dogoditi. Ne samo novinarima, nego bilo kome tko obavlja svoj posao i radi pošteno i dobro jer nema potrebe da je izložen bilo kojoj vrsti nasilja”, rekla je novinarka Šušak Živković. 
 
Zatvorska kazna zamijenjena je za rad za opšte dobro, a Šušak Živković, kaže da je to dovoljno snažna poruka.
 
Nakon čitanja prvostepene presude, izjavu za medije dao je Tonći Ćukušić koji je rekao kako u ovom slučaju od istine i pravde nema ništa, te da nema niti jednog dokaza da su on i sin počinili djelo koje im se stavlja na teret. 
 
Ovo je druga presuda u istom slučaju napada na novinare na Uskrs 2020. godine pored crkve sv. Leopolda Bogdana Mandića na Sirobuji. Polovinom septembra Ivan Lovrinčević uslovno je osuđen na šest mjeseci zatvora uz rok kušnje od godine dana zbog napada na snimateljicu N1 televizije.  
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.