Sud u Turskoj oslobodio osam novinara

Sud u Turskoj oslobodio osam novinara

Sud u Turskoj oslobodio osam novinara

Istog dana kada su turske vlasti odlučile da puste na slobodu osam novinara, Youtube, najpopularnija video platforma blokirana je svim korisnicima u Turskoj.

Foto: Twitter

"Iako pozdravljamo odluku o puštanju pritvorenih novinara na slobodu, ipak naglašavamo da oni nikada nisu ni trebali biti zatvoreni", naveo je izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), Joel Simon. Optužbe na račun novinara još uvijek nisu poništene i kako ističe Simon sve dok su optužbe na snazi i dok postoje prijetnje od zatvora, turski mediji će biti udaljeni od nezavisnog i kritičkog izvještavanja. Prema godišnjim izvještajima koje radi CPJ, Turska ima najviše zatvorenih novinara u svijetu.

Osam tuskih novinara pušteno je na slobodu na isti dan kada su vlasti Turske odlučile da blokiraju Youtube turskim korisnicima. Sedam dana ranije, blokiran je i Twitter, a ovi potezi rezultat su objavljenog audio snimka na kojem se navodno raspravlja o mogućoj intervenciji u Siriji. 

Povodom blokiranja pristupa društvenim mrežama, oglasila se i Dunja Mijatović, OSCE-ova predstavnica za slobodu medija navodeći da blokiranjem pristupa društvenim mrežama Turska ugrožava osnovna prava na slobodu izražavanja  i slobodu medija. 

Izvor: CPJ, OSCE