Suđenje Alispahiću: Pitanje nije tvrdnja

Suđenje Alispahiću: Pitanje nije tvrdnja

Suđenje Alispahiću: Pitanje nije tvrdnja

Na sudu BiH nastavljeno je suđenje u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi protiv Fatmira Alispahića.

foto: detektor.ba

Prema navodima iz optužnice Fatmir Alispahić je, u više navrata, tokom 2019. i 2020. godine, putem portala Antimigrant.ba i putem društvenih mreža kontinuirano objavljivao tekstove i video zapise koji obiluju izjavama koje potiču i šire mržnju prema migrantima i migrantskoj populaciji, kao i između konstitutivnih naroda u BiH. Tužilaštvo pokušava dokazati njegovu namjeru da izazove i raspiri nacionalnu i vjersku mržnju prema migrantskoj populaciji i narodima koji žive u Bosni i Hercegovini.

Na današnjem ročištu odbrana je iznijela svoje dokaze svjedočenjem optuženog Alispahića.

Sudija je kazao kako se u ovom predmetu bliži kraj dokaznog postupka te podsjetio da je na prošlom ročištu odbijeno nekoliko dokaza Tužilaštva koje je sud ocijenio kao nepotrebne.

Svjedočeći u svoju obranu optuženi je rekao da se više od 30 godina bavi novinarstvom, književnošću, TV produkcijom, te da je sve što je radio radio u svrhu promocije tolerancije.

Kazao je i da je jedini otac koji je svoju djecu odveo na mjesto stradanja Hrvata ubijenih od strane Bošnjaka.

„Među prvima sam se založio za istinu na Kazanima“, kazao je Alispahić opisujući svoj rad i dodaje i kako je prvi novinar u BiH koji je obišao sabirne centre za migrante.

„Prvi sam novinar koji je tu zastrašujuću sliku pustio u medije“, izjavio je Alispahić. Dodaje da je krajem 2018. digao glas otpora prema roditeljima koji nisu htjeli da njihova djeca idu u školu sa migrantskom djecom.

Na pitanje svog branioca Mensura Radončića kaže kako je nakon aktivnosti SIPA-e odlučio da uglavnom prenosi vijesti o migrantima iz drugih medija i sa društvenih mreža, smanjujući broj autorskih tekstova. On je negirao da je urednik portala već samo administrativni kontakt.

Ostao je pri stavu da se humanitarni identiteti kradu kako bi se sakrila trgovina ljudima.

„Moja saznanja naslonjena su na informacije tadašnjeg ministra sigurnosti Fahrudina Radončića i na ono što je govorio Milorad Dodik“, rekao je Alispahić govoreći o izvorima.

Tvrdi da je njegovo mišljenje na temelju informacija državnih institucija. Veliki broj informacija je vidio na Facebooku, da brojni napadi migranata na stanovništvo nisu dolazili do medija i nisu objavljeni.

„Dio medija se nalazi u zavjeri“, dodao je.

On je pojedine medije prozvao da su služili sakrivanju istine. Smatrao je da se treba otvoriti medijski portal gdje neće biti, kako kaže, cenzure.

„2018. se moglo vidjeti da mediji ne objavljuju ugrožavanje naših građana.“

Optuženi je poručio da su njegove namjere legalističke i časne. Dodao je da portal Antimigrant ima 1.000 preglada dnevno, „što je minorno u odnosu na druge portale“, te da na pisanja nije imao reakcije građana.

Alispahić kaže da nije pozivao građane na ilegalno samoogranizovanje, već organizovanje kroz rezervni sastav policije i civilnu zaštitu ako za to bude bilo potrebe.

Alispahić je kao novinar koristio pravo da kritikuje rad državnih institucija. Vjeruje da je ta kritika urodila plodom.  

„Sada imamo državu koja brani građane, tada nije bilo tako“, tvrdi Alispahić.

Idejna osnova portala je, kako je naveo Alispahić, borba protiv ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

„Ni u jednom članku se nisam založio za poništavanje humanitanog imperativa“, rekao je optuženi u svoju odbranu.  

Tužilac Kasim Halilčević je pročitao sporne dijelove Alispahićevih tekstova, na šta je optuženi rekao da to nisu tvrdnje već preptostavke jer je u pisanju koristio riječ „ako“.

„Pitanje nije tvrdnja“, rekao je u svoju odbranu Alispahić.

„Koliko god ovo bilo okrutno, drugog rješenja nema. Bošnjaci moraju odmah početi napade na migrante! Oko toga nema kompromisa i nema polovičnih rješenja. Dok posljednji migrant ne bude protjeran sa naše zemlje – nema stajanja!“, pročitao je ovo tužilac Halilčević pitajući Alispahića da se izjasni.

„Ne može se gledati van konteksta“, odgovorio je Alispahić.

Alispahić je zabrinut jer je bilo dosta slučajeva, kako kaže, pljačkanja, silovanja, provala od strane migranata.

„Postoji zavjera protiv ovoga što ja radim“, vjeruje Alispahić.

Tužilaštvo je zatražilo od suda i iznošenje dodatnih dokaza, a na narednom ročištu odbrana će iznijeti materijalne dokaze.

Nastavak suđenja je zakazan za 29.10. u 13h.

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.