Suosnivač Reddita počinio samoubistvo u 26. godini

Suosnivač Reddita počinio samoubistvo u 26. godini

Suosnivač Reddita počinio samoubistvo u 26. godini

Smrt Aarona Swartza, 26-godišnjeg suosnivača popularnog web sajta Reddit, izazvala je tugu i bijes aktivista za slobodu interneta širom svijeta.

Aaron Swartz je bio programer, autor i internet aktivista. Suosnivač je mreže Reddit i učestvovao je u kreiranju RSS-a kao 14-godišnjak. Pronađen je obješen 11.1.2013., 3 mjeseca prije početka suđenja za hakiranje MIT-jeve kompjuterske mreže, te download i besplatnu distribuciju miliona naučnih radova, za šta je mogao biti osuđen na 35 godina zatvora i milion dolara novčane kazne.

Swartzova porodica za njegovo samoubistvo krivi tužbu i ured državnog tužioca:

"Aaronova smrt nije samo lična tragedija. Ona je rezultat pravosudnog sistema punog zastrašivanja i pretjeranih ovlasti tužilaca. Odluke donesene u Uredu državnog tužioca i na MIT-u doprinijele su njegovoj smrti", kaže se u izjavi koju je objavila porodica.

Internet zajednica je postavila niz foruma za izražavanje počasti mladom aktivisti, a na Twitteru je pod hashtagom #pdftribute, kreiranim ovim povodom, u protekla 3 dana postavljeno preko 1500 copyrightom zaštićenih naučnih radova.

Foto: Flickr

Izvor: New York Times, News.com.au