Tajlandskim novinarima prijeti zatvor zbog prenošenja nagrađene priče

Tajlandskim novinarima prijeti zatvor zbog prenošenja nagrađene priče

Tajlandskim novinarima prijeti zatvor zbog prenošenja nagrađene priče

Australijski urednik Alan Morison i tajlandska reporterka Chutima Sidasathian su optuženi za klevetu i širenje lažnih informacija nakon što su na svom web sajtu prenijeli Reutersovu Pulitzerom nagrađenu priču.

Morisonu i Sidasathian prijeti do 7 godina zatvora i hiljade dolara kazne nakon što su na svom news web sajtu Phuketwan objavili priču Reutersovih novinara o izbjeglicama koje često postaju žrtvama trgovine ljudima. Priča je objavljena u julu 2013. i dobitnik je ovogodišnje Pulitzerove nagrade u kategoriji međunarodnog izvještavanja.

Morison smatra da je uzrok tužbi pogrešno preveden paragraf koji spominje tajlandsku kraljevku mornaricu. "Radi se o paragrafu koji u engleskoj verziji ne spominje mornaricu, a u tajlandskom prevodu je spominje 3 puta", kaže Morison. Prema navodima na njihovom web sajtu, on i Sidasathian su spremni otići u zatvor u ime slobode medija na Tajlandu. Slučaj je privukao pažnju međunarodnih organizacija za ljudska prava - UN traži odbacivanje optužbi, a Human Rights Watch od tajlandskih vlasti traži da pažnju usmjere na uslove u kojima žive izbjeglice koje su žrtve trgovine ljudima a ne na novinare koji o tome izvještavaju.

Izvor: Huffintgon Post, CNN