Talibani pretraživali domove najmanje četiri medijska radnika u Afganistanu

Talibani pretraživali domove najmanje četiri medijska radnika u Afganistanu

Talibani pretraživali domove najmanje četiri medijska radnika u Afganistanu

Talibani su, kako navodi Komitet za zaštitu novinara, u Afganistanu pretukli najmanje dvoje novinara.

foto: screenshot YouTube/Global News

Komitet za zaštitu novinara piše da su od preuzimanja vlasti u Afganistanu, talibani pretražili domove najmanje četiri novinara i zaposlenika novinskih agencija u toj zemlji.

Osim toga, talibani su, kako navodi Komitet za zaštitu novinara, pretukli najmanje dvoje novinara koji su izvještavali sa protesta protiv preuzimanja talibanske vlasti iz afganistanskog grada Jalalabad.

Iz Komiteta za zaštitu novinara su poručili da talibani trebaju odmah prestati napadati novinare, pretraživati njihove domove i omogućiti im da rade slobodno i bez straha od nasilja ili odmazde.

Pretraženi su domovi najmanje tri zaposlenika njemačke televizije Deutsche Welle iz koje, kako piše Komitet za zaštitu novinara, nisu mogli otkriti više detalja o tome, ali su naveli da sarađuju sa njemačkim ministarstvom vanjskih poslova kako bi olakšali proces evakuacije svojih zaposlenika iz Afganistana.

Komitet za zaštitu novinara piše da su talibani pretražili i dom freelance novinara koji je ranije sarađivao sa američkim novinarom Wesley Morganom. Morgan je, kako se navodi, za Komitet za zaštitu novinara rekao da se novinar čiji su dom pretraživali talibani nije bio kod kuće u to vrijeme, a ime freelance novinara neće biti objavljeno iz sigurnosnih razloga.

Tokom prve službene konferencije za novinare organizovane 15. avgusta ove godine u glavnom afganistanskom gradu Kabulu i nakon preuzimanja vlasti talibana u Afganistanu, glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid je rekao da privatni mediji mogu biti slobodni i nezavisni u toj zemlji i dodao da se tokom medijskog izvještavanja u obzir trebaju uzeti islamske vrijednosti, te da se novinari trebaju suzdržavati od rada “protiv nacionalnih vrijednosti”, piše Komitet za zaštitu novinara.

Iz Komiteta za zaštitu novinara su naveli kako su 9. avgusta ove godine talibani ubili menadžera privatne radio stanice Paktia Ghang, Toofana Omara i oteli novinara privatne televizije Gharghasht Nematullaha Hemata za kojeg do danas nije poznato gdje se nalazi.

Komitet za zaštitu novinara je 16. avgusta 2021. pozvao Sjedinjene Američke Države da osiguraju sigurnost afganistanskih novinara zbog preuzimanja vlasti od strane talibana u toj zemlji, i da im hitno izdaju vize i omoguće siguran izlazak iz zemlje.

Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.