Televizijski program utječe na probleme spavanja kod djece

Televizijski program utječe na probleme spavanja kod djece

Rezultati istraživanja sprovedenog na američkoj djeci predškolskog uzrasta pokazuju da se promjenom televizijskih programa koje djeca gledaju može utjecati na poremećaje spavanja.

Smanjenje izloženosti agresivnim i dobno neodgovarajućim medijskim sadržajima dovodi do ublažavanja poremećaja spavanja, agresije i empatičnijeg ponašanja kod djece, rezultati su istraživanja koje je na 565 američke djece od 3 do 5 godina sproveo National Institute of Child Health and Human Development. Istraživanje je trajalo 18 mjeseci i dovelo je do zaključka da zamjena agresivnih televizijskih sadržaja dječijim emisijama poput Dora istraživač, Ulica Sezam i Znatiželjni George, pomaže kod ublažavanja problema kod djece koja imaju noćne more, bude se usred noći, teško zaspu ili se teško bude i umorna su tokom dana. Ustanovljena je povezanost ovih problema sa višim nivoom povreda, bihevioralnim i emocionalnim problemima, debljinom i poteškoćama u školi.

"Mnoge studije su usmjerene na smanjivanje ili potpuni prestanak gledanja televizije. Mi smo istraživali šta se dešava kada roditelji naprave realniju prilagodbu i pređu na televizijske sadržaje koji su primjereniji dobi djece", kaže Michele Garrison sa Seattle Children's Research Institute-a.

Izvor: Pediatrics via EJC