Tenzije i medijsko huškanje o dešavanjima na granici Srbije i Kosova

Tenzije i medijsko huškanje o dešavanjima na granici Srbije i Kosova

Tenzije i medijsko huškanje o dešavanjima na granici Srbije i Kosova

foto: pixabay ilustracija

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije postignut 2011. godine kada su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu istekao je 15. septembra. Preregistracijom u upotrebi su bile oznake KS ili RKS. Pet godina, koliko je važio privremeni sporazum, vozila sa registarskim oznakama KS mogla su ući u Srbiju sa Kosova, dok su vozači automobila s oznakama RKS morali da ih zamijene sa privremenim tablicama na granici. Istovremeno automobili sa srbijanskim tablicama ulazili su na Kosovo bez problema. No, Vlada Kosova odlučila je to promijeniti od 20. septembra. Svi automobili sa registarskim oznakama Srbije moraće prilikom ulaska na Kosovo uzeti privremene tablice. Za kosovske vlasti ovakav potez je znak reciprociteta.

Ukratko, ovo je kontekst dešavanja na Kosovu od ponedjeljka koja su pojedini mediji pokušali iskoristiti za podizanje tenzija, huškanje, sijanje straha ili širenje dezinformacija.

Nekoliko medija objavilo je informaciju o potezu Kosova, ne osvrćući se na istorijat odnosno kontekst problema.

Srpska info pišući o ovom problemu, navodi kako su Srbi na Kosovu uznemireni, bez objašnjenja da je odluka kosovskih vlasti zapravo mjera reciprociteta. RTRS je na svom portalu izvještavao iz časa uz čas ne objašnjavajući kontekst događanja, gdje u seriji vezanih tekstova navode samo da se radi o reciprocitetu, ali bez dodatnog pojašnjavanja šta taj reciprocitet znači.

Senzacionalistički i huškački o dešavanjima na Kosovu izvještavalo je desetine medija iz regiona. Raport piše da je Kosovo na ivici sukoba,  portal Vesti-online piše kako kosovski premijer Albin Kurti sprema incidente na sjeveru Kosova. Portal Alo piše da su Srbi u opasnosti, ali ne objašnjava o kakvom vidu i stepenu opasnosti se radi, kao indikaciju opasnosti navodi oduzimanje tablica, te povećan broj policijskih oklopnih vozila. Srbin.info piše da su se Srbi sa Kosova digli, aludirajući na sukob. Portal Banjalučke televizije ATV u naslovu vijesti o dešavanjima na sjeveru Kosova citira izjave direktora Kancelarije za KiM u kome navodi da srpski narod neće nijemo posmatrati šta se dešava. Happytv.rs o dešavanjima na Kosovu piše kao da je došlo do oružanog nasilja ili upotrebe sile, te u naslovu navode kako su pripadnici specijalne jedinice Rosu udarili na Srbe. Portal Informer piše da su Srbi izloženi torturi bahatih naoružanih siledžija. U jednoj od vezanih vijesti ovaj portal navodi kako se srušio dron kosovske policije, a u naslovu vijesti navode kako se radi o šiptarskom dronu. O tome je pisalo i Oslobođenje uz pitanje da li se zakuhava situacija.

Televizije odmjerenije u izvještavanju

RTRS u Dnevniku 2 od ponedjeljka navodi kako je ponovo napeto na Kosovu. U fokusu te medijske kuće prilikom izvještavanja o dešavanjima na Kosovu su oduzimanje tablica, poziv predsjednika Srbije međunarodnoj zajednici da reaguje, broj okupljenih i broj policajaca. U prilogu je navedena i druga strana, a kontekst dešavanja objašnjen je tek u drugom dijelu izvještaja.

RTV BN Dnevnik u ponedjeljak je otvorila viješću o dešavanjima na granici Kosova i Srbije.

“Ponovo gužva za Srbe na Kosovu i Metohiji, Vučić traži pomoć Srbima”, dio je najave Dnevnika BN-a. Ta TV kuća kao najbitniji detalj jučerašnjih dešavanja navodi činjenicu da je kosovska policija bacila suzavac  kako bi rastjerala mirno okupljene Srbe.

I u Dnevniku FTV-a prva vijest je bila o dešavanjima na Jarinju.

“Neredi na sjeveru Kosova, nakon što je policija počela primjenjivati recipročnu mjeru i zabranu ulaska vozilima sa srbijanskim tablicama. Sve ovo izazvalo je proteste lokalnog srpskog stanovništa na sjeveru, a policija je u večernjim satima ispalila i suzavac”, navodi FTV. U nastavku priloga jasno su navedeni uzroci dešavanja, opisana okupljanja građana bez senzacionalističkog pristupa i bespotrebnih epiteta, a u prilogu su sadržane obje strane.

Mediji, posebno portali, često senzacionalistički izvještavaju o dešavanjima na relaciji Beograd-Priština što u situacijama podignutih tenzija može imati negativne posljedice, posebno u situacijama kada mediji postavljaju pitanja da li je Kosovo na ivici sukoba. 

___


Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.