Program za automatsko pisanje tekstova dostupan za korištenje

Automated Insights: Beta verzija "robota koji piše članke" dostupna svima

Program za automatsko pisanje tekstova dostupan za korištenje

Kompanija Automated Insights otvorila je beta pristup svojoj platformi Wordsmith, namijenjenoj za automatsko kompjutersko generisanje teksta.

Foto: Automated Insights/Printscreen

Riječ je o platformi koja očitava podatke uploadovane na kompjuter, kao što su CSV dokumenti koji, na primjer, predstavljaju kvartalni izvještaj zarade neke kompanije. Platforma Wordsmith funkcioniše tako što očitava podatke u formatima kao što je CSV, prati prethodno zadatu strukturu teksta i na osnovu toga kreira čitljiv sadržaj. Na ovaj način, kompjuter može samostalno ispisati određene financijske izvještaje, kao i opise proizvoda, te i jednostavne vijesti.

Upotreba platforme Wordsmith, Foto: The Verge

Tehnologiju Automated Insightsa dosad su koristile kompanije kao što su Associated Press i Yahoo, kako bi automatski generisale članke u kojima je potrebno vladati velikim brojem podataka, kao što su financijski izvještaji, ali na ovaj način praćeni su i sportski događaji. Sada se kompanija odlučila za javnu verziju Wordsmith platforme koja će biti dostupna svima. Trenutno je dostupna beta verzija,a generalni pristup bi trebao biti omogućen u toku januara 2016.

Sam proces pripreme za ovakvo kompjutersko pisanje nekog članka možda se čini komplikovanim, ali samo u slučaju ako govorimo o pisanju jednog ili dva članka. Međutim, kompanije koje koriste ovaj program često moraju pisati više stotina sličnih članaka (AP, na primjer, objavljuje više od 3.000 kvartalnih financijskih izvještaja koristeći Wordsmith).

Izvori: The Verge, The Next Web