Tokom nereda u Crnoj Gori uhapšen dopisnik Večernjih novosti

Tokom nereda u Crnoj Gori uhapšen dopisnik Večernjih novosti

Tokom nereda u Crnoj Gori uhapšen dopisnik Večernjih novosti

Novinar Veliša Kadić pušten je na slobodu nakon provedena tri sata u policijskoj stanici u Nikšiću.

Foto: Željko Šapurić/Novosti.rs

Tokom sinoćnjih nereda u Crnoj Gori, uhapšen je dopisnik Večernjih novosti Veliša Kadić, koji je, nakon saslušanja i provedena tri sata u policijskoj stanici u Nikšiću, pušten na slobodu uz obrazloženje da se radilo o nesporazumu. Neredi u Crnoj Gori nastali su tokom protesta u Nikšiću i Pljevljama zbog hapšenja episkopa Srpske pravoslavne crkve Joanikija i sedam sveštenika iz Nikšića.

“Kolega fotoreporter Dana i ja smo se našli u blizini marice iz koje su istrčali policajci i počeli da privode jednog mladića. Uključio sam kameru na telefonu i snimao, da bi policija krenula na mene, dvojica su me ugurala u maricu. Jedan mi je sipao biber-sprej u oči i tražio mi da uništim snimke na mobilnom. Doveli su me u policijsku stanicu, lice me je strahovito peklo, pa je došla i hitna pomoć da mi pomogne. Bilo je užasno dok mi nisu stavili obloge”, rekao je Kadić nakon puštanja na slobodu.

Kadić je dodao da je izvještavao sa nereda nastalih tokom protesta, a da je nakon toga uhapšen u blizini policijske stanice na drugom kraju grada.

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) je zbog hapšenja novinara Kadića zatražilo od rukovodstva crnogorske Uprave policije da ne hapse osobe koje se identifikuju kao novinari jer je posao novinara i fotoreportera od javnog interesa. Zbog ovog hapšenja i sprečavanja novinara Kadića da radi svoj posao, iz ovog društva najavili su podnošenje tužbe Savjetu za građansku kontrolu rada policije.

Iz Društva profesionalnih novinara Crne Gore tvrde da je Kadić četvrti novinar koji je od početka godine priveden u ovoj zemlji i smatraju da je nedopustivo da tokom godine bude više “novinara  kojima su stavljane lisice na ruke, nego riješenih slučajeva kada su u pitanju napadi na novinare i medijske kuće”. 

Ovo hapšenje osudilo je Udruženje novinara Srbije (UNS) koje je zatražilo da se u ovom slučaju utvrdi odgovornost policije i pozvalo “koleginice i kolege da se solidarišu sa njim i osude ovaj napad na slobodu medija”.

UNS je zbog hapšenja Kadića pozvalo Evropsku i Međunarodnu federaciju novinara da protestuju, a zatražili su i neometan rad novinara u Crnoj Gori.

Izvor: Večernje novosti, UNS, DPNCG

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.