Uhapšena novinarka portala Nova.rs zbog navodnog širenja panike

Zbog navodnog širenja panike uhapšena novinarka portala Nova.rs

Uhapšena novinarka portala Nova.rs zbog navodnog širenja panike

Novinarki Ani Lalić su prilikom hapšenja oduzeti laptop i mobilni telefoni.   

Foto:Cenzolovka/Privatna arhiva/Aleksandar Kamasi

U Srbiji je sinoć uhapšena Ana Lalić, novinarka portala Nova.rs i članica Upravnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, zbog navodnog širenja panike među građanima i narušavanja ugleda Kliničkog centra Vojvodine, a koji su izazvani tvrdnjama u objavljenom tekstu da medicinski radnici ove zdravstvene ustanove nemaju dovoljno zaštitne opreme u vrijeme pandemije koronavirusa COVID-19. Lalićeva je uhapšena nakon što je ova zdravstvena ustanova obavijestila tužilaštvo i policiju, a puštena je na slobodu jutros nakon što joj je određeno zadržavanje od 48 sati zbog sumnje da bi ponovo mogla počiniti isto krivično djelo.

“Obaveštavamo javnost da su sve iznete informacije objavljene u tekstu na portalu Nova.rs pod naslovom KC Vojvodine pred pucanjem: Bez zaštite za medicinske sestre neistinite i da KCV raspolaže dovoljnom količinom potrebnih lekova, sanitetskog materijala i lične zaštitne opreme”, piše u saopštenju Kliničkog centra Vojvodine.

U objavljenom tekstu se navodi da u ovom kliničkom centru imaju problem sa “hroničnim nedostatkom osnovne opreme i potpuno haotičnim uslovima rada u vreme pandemije” koje potvrđuje anonimni ljekar iz ove ustanove čiji je identitet poznat redakciji portala Nova.rs.

“Kod vođe smene se upisuješ da si preuzeo jednu masku za naredna 24 sata. Ja sam danas sa jednom maskom uradio tri operacije”, navodi su anonimnog ljekara Kliničkog centra Vojvodine u tekstu.

Na saopštenje Kliničkog centra reagovala je i uhapšena novinarka koja je rekla da je ugled ove zdravstvene institucije narušen, ali ne njenim pisanjem nego nego njihovim “sramotnim tretmanom sopstvenih radnika” i dodala da neće otkriti identitet svog izvora.

“Možete pretiti i narodnom milicijom i tužilaštvom, ja svoje izvore nikome, ni po koju cenu odati neću, jer, za razliku od vas, ja brinem o njihovim životima i sudbinama”, piše u odgovoru Lalićeve. Nakon što je izašla iz pritvora, rekla je da nije zažalila zbog pisanja teksta. 

Hapšenju novinarke prisustvovao je i njen advokat Srđan Kovačević, koji je rekao da je policija izvršila pretres njenog stana i zadržali njen laptop i dva mobilna telefona. 

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Nezavisno drušvo novinara Vojvodine (NDNV) zahtijevali su hitno puštanje na slobodu novinarke Lalić i prestanak zastrašivanja novinara u ovoj zemlji.

Vlada Srbije je povukla danas Uredbu o informisanju u vreme pandemije koronavirusa, kojom se zabranjuje kriznim štabovima opština i gradova da daju lokalnim medijima i javnosti informacije u vezi sa zdravljem stanovništva.

 

Izvor: Cenzolovka, N1 Srbija, Nova.rs

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.