Tokom protesta na Kubi zabilježena hapšenja i maltretiranja novinara

Tokom protesta na Kubi zabilježena hapšenja i maltretiranja novinara

Tokom protesta na Kubi zabilježena hapšenja i maltretiranja novinara

Osim hapšenja i maltretiranja novinara, tokom protesta na Kubi ometan je i rad interneta, piše Međunarodni institut za štampu.

foto: Wikimedia

Tokom protesta na Kubi je, prema pisanju medija, izjavama kubanske organizacije za slobodu medija ICLEP i organizacije za zaštitu ljudskih prava CUBALEX, uhapšeno najmanje sedam novinara, a vlasti te zemlje omele su pristup internetu, piše Komitet za zaštitu novinara.

Međunarodni institut za štampu navodi da se procjenjuje da je od početka protesta širom Kube uhapšeno oko 5.000 osoba, uključujući 120 novinara i aktivista.

Od 11. jula je u nekoliko kubanskih gradova zbog ekonomske krize pogoršane pandemijom koronavirusa došlo do protesta na kojim demonstranti pozivaju na kraj komunistične vlade u toj zemlji, a Komitet za zaštitu novinara piše da je riječ o najvećim protestima koji su se desili na Kubi u posljednjih nekoliko desetljeća.

Istraživačica Komiteta za Srednju i Južnu Ameriku Komiteta za zaštitu novinara je, kako se navodi, rekla da su na antivladine proteste, kubanske vlasti odgovorile sa očekivanim neprijateljstvom i agresijom prema članovima medija i ometanjem pristupu internetu.

Među uhapšenim su, kako piše Komitet za zaštitu novinara, novinari Henri Konstatntin, Iris Marinjo i Niefe Rigau iz nezavisnog medija La Hora de Cuba, kao i Niober Garsia i Rolando Garsia, novinari nezavisne novinske agencije Palenque Vision.

Razlozi njihovog hapšenja nisu poznati, a navodi se da nije poznato da su uhapšeni novinari i formalno optuženi, kao i da nije poznato gdje se oni nalaze.

Osim toga, Komitet za zaštitu novinara piše da je policija 11. jula pretukla dopisnika Associated Pressa iz Havane Ramona Espinosu, a navodi se i da su objavljene fotografije na kojim se vidi da Espinosu teče krv iz nosa i lica.

Dopisnica ABC dnevnika iz Španije Kamila Acosta uhapšena je zbog navodnog izazivanja javnog nereda i neposluha, u svom domu u Havani 12. jula, a navodi se da je dan ranije, osim za ABC, Acosta o protestima izvještavala i na svom Twitter profilu.

Komitet za zaštitu novinara piše da je 12. jula uhapšen i novinar Cubaneta, Orelvis Kabrera za kojeg nije poznato gdje se nalazi.

Osim toga, vlasti Kube su blokirale rad novinarima među kojima je novinarka 14yMedia Luz Escobar, kao i najmanje 26 novinara ICLEP-a koji su se nalazili širom zemlje, a navodi se i da su kubanske vlasti ograničile pristup intenetu, društvenim mrežama i aplikacijama za razmjenu poruka uključujući Facebook, WhatsApp, Signal, Instagram i Telegram što su potvrdile organizacije koje prate rad interneta NetBlocks i Open Observatory.

Komitet za zaštitu novinara piše da vlasti Kube redovno blokiraju pristup nezavisnim online portalima, dok je pristup društvenim mrežama koji je obično dostupan korisnicima interneta, tokom protesta na Kubi često blokiran, a navodi se i da je zbog blokiranja rada interneta trenutno teško potvrditi informacije koje dolaze sa Kube.

Međunarodni institut za štampu piše da kubanske vlasti ograničavaju rad interneta kako bi ograničile izvještavanje sa protesta u toj zemlji.

Komitet za zaštitu novinara i Međunarodni institut za štampu od vlasti Kube zahtijevaju da oslobode sve uhapšene novinare, zaustave ometanje rada interneta i omoguće medijima da slobodno izvještavaju sa protesta u toj zemlji.

Izvor: CPJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.