Tri napada na novinare tokom protesta u Banjoj Luci

Tri napada na novinare tokom protesta u Banjoj Luci

Tri napada na novinare tokom protesta u Banjoj Luci

Novinar hrvatskog RTL-a Petar Panjkota i još dvije novinarske ekipe napadunute su tokom dva odvojena mitinga koji su održani u Banjoj Luci.

Fizički napad na Petra Panjkotu, reportera RTL-a iz Hrvatske, prijetnje na društvenim mrežama novinaru BN televizije iz Bijeljine, Vladimiru Kovačeviću, i verbalni napad na ekipu BN televizije u Banjoj Luci, novinarku Daninu Milaković i snimatelja Pavla Ivanovića, oštro je osudio Klub novinara Banja Luka koji odgovornima smatra političare koji stvaraju ozračje "u kojemu su novinari lagane mete i u kojemu su mogući najgrublji obračuni s predstavnicima medija".

Novinara RTL-a napala je nepoznata osoba nakon njegovog javljanja u program televizije koja je izašla iz obližnjeg kafića i udarila ga šakom u glavu nanijevši mu lakše povrede. Osude napada došle su i od hrvatskih političara i novinara.

Klub novinara Banja Luka podsjetio je i da je ekipa BN televizije izvještavala o protestima iz Banje Luke i da su ih simpatizeri vlasti nazivali "neprijateljima", a da je bijeljinskom novinaru prijetnje uputio Brane Čovičković, opisan kao aktivist vladajućeg SNSD-a.

U Banjoj Luci su u subotu održani protesti pod vodstvom opozicionih stranaka u Republici Srpskoj, kao i miting vladajućih stranaka predvođenih SNSD-om. Vezano za ranije najavljene skupove, po izjavama policijskih zvaničnika iz RS-a, očekivano je narušavanje sigurnosti, ali su skupovi prošli mirno.

Izvor: HND, RTL