Turska: Počinje suđenje novinarima Cumhuriyeta

Turska: Počinje suđenje novinarima Cumhuriyeta

Turska: Počinje suđenje novinarima Cumhuriyeta

Suđenje počinje na Nacionalni dan štampe u Turskoj.
 
Foto: Pixabay
 
U Turskoj danas počinje suđenje za 17 novinara opozicionog lista Cumhuriyet zbog optužbi za pomaganje terorističkim organizacijama.
 
Više novinara i menadžera Cumhuriyeta nalazi se u pritvoru, a deset ih je zatvoreno skoro devet mjeseci. Tužilaštvo tvrdi da su novine kritikovale vlast u svojim člancima kako bi odbranile terorističke organizacije, a u slučaju da budu proglašeni krivima, novinare čeka i do 43 godine zatvorske kazne.
"Riječ je o novinarstvu kojem se sudi, ne samo o Cumhuriyetu", izjavio je generalni sekretar Reportera bez granica, Christophe Deloire.
 
"Novinari su ponovo treitrani kao teroristi samo jer su radili svoj posao. Dosta nam je ovih masovnih suđenja, sumanutih optužbi i proizvoljnih pritvaranja koje su tragedije za žrtve. Pozivamo na najširu moguću kampanju da se kaže turskim zvaničnicima da ne mogu nastaviti rušiti slobodu štampe i vladavinu zakona".
 
Organizacije za zaštitu slobode medija pozvale su turske zvaničnike na odbacivanje optužbi, a na društvenim mrežama mogu se pronaći objave i fotografije sa protesta koji se održava ispred suda. Međunarodna delegacija Reportera bez granica, zajedno sa predstavnikom RSF-a za Tursku, Erolom Önderoğluom, prisustvovat će prvom saslušanju.
Jedan od najstarijih listova u Turskoj, Cumhuriyet je 2015. godine dobio nagradu za slobodu štampe i jedan je od rijetkih neovisnih medija koji postoje u zemlji čije je slobodno medijsko okruženje značajno ugroženo, posebno u posljednjoj godini nakon pokušaja državnog udara.
 
Prema Indeksu medijskih sloboda Turska zauzima 155. mjesto na listi od 180 zemalja. Oko 150 medijskih kuća je zatvoreno, održavaju se masovna suđenja za medijske uposlenike i više od 100 novinara trenutno se nalazi u turskim zatvorima, što je više nego i u jednoj drugoj zemlji svijeta.
 
Izvori: RSF, BBC