Turska prebacila suđenje za ubistvo Khashoggija u Saudijsku Arabiju

Turska prebacila suđenje za ubistvo Khashoggija u Saudijsku Arabiju

Turska prebacila suđenje za ubistvo Khashoggija u Saudijsku Arabiju

IPI navodi da će ovaj potez Turske “osigurati da odgovorni za brutalno ubistvo novinara izmaknu pravdi”.
 
foto: Screenshot YouTube / Arab Center Washington DC
 
Turski sud odlučio je da se slučaj ubistva novinara Washington Posta Jamala Khashoggija prebaci u Saudijsku Arabiju, čime je prekinuto suđenje u Turskoj koje traje od 2020. godine i koje je trebalo dovesti do rasvjetljavanja ubistva Khashoggija koje se dogodilo 2018. godine.
 
Tužioci u Turskoj su 2020. godine optužnice u odsustvu protiv 26 državljana Saudijske Arabije za ubistvo ovog novinara.
 
Prema pisanju Guardiana, takva odluka vlasti u Turskoj donesena je, kako pišu, zbog “pokušaja turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ponovo pokrene odnose sa regionalnim rivalima, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate i Egipat”, s obzirom da u Turskoj sljedeće godine trebaju biti održani izbori.
 
“To ima mnogo veze sa strateškom izolacijom Turske na Bliskom istoku. Erdogan mora ostvariti određeni ekonomski rast uoči izbora 2023. ako želi ponovo pobijediti. Nema šanse da pobijedi ako ne ostvari rast”, kazao je Soner Cagaptay, viši saradnik na Institutu Washington. 
 
Još nije poznato da li će saudijski zvaničnici otvoriti novo suđenje za ubistvo Khashoggija, a ranije suđenje u glavnom gradu Saudijske Arabije Rijadu protiv osmorice navodnih ubica završilo je tako što su četvorici muškaraca izrečene smrtne kazne koje su kasnije preinačene, a ostaloj četvorici su izrečene dugotrajne zatvorske kazne.
 
Međunarodni institut za medije (IPI) osudio je odluku turskih vlasti da prebaci suđenje u Saudijsku Arabiju te navode kako je to “potez koji će osigurati da odgovorni za brutalno ubistvo novinara izmaknu pravdi”.
 
“Pozivamo još jednom međunarodnu zajednicu da Saudijsku Arabiju smatra odgovornom za Khashoggijevo ubistvo i da okonča nastavak nekažnjivosti napada na novinare”, navode iz IPI-ja.
 
UNESCO procjenjuje da je otprilike 87 posto svih slučajeva ubistava novinara ostalo nekažnjeno.
 
“Ovo je mračan dan ne samo za Khashoggijevu porodicu i kolege, već i za novinare i medijske radnike širom svijeta”, rekao je zamjenik direktora IPI-ja Scott Griffen. 
 
Prema pisanju IPI-ja, istrage obavještajnih agencija UN-a i SAD-a, između ostalih, pokazale su da su Khashoggijevom ubistvu posredovali visoki saudijski zvaničnici koji su negirali umiješanost. 
 
Pedesetdevetogodišnji saudijski novinar, kritičar saudijske vlasti i kraljevske porodice, Jamal Khashoggi radio je za Washington Post, a ubijen je 2. novembra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je otišao na sastanak kako bi prikupio dokumente potrebne za vjenčanje sa zaručnicom Hatice Cengiz iz Turske.
 
Nakon ubistva, njegovo tijelo je raskomadano čiji ostaci nisu pronađeni.
 
Izvor: Guardian, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.