Turski novinar dobitnik UNESCO-ove nagrade za slobodu medija

Turski novinar dobitnik UNESCO-ove nagrade za slobodu medija

Turski novinar dobitnik UNESCO-ove nagrade za slobodu medija

Ahmet Şık  iz Turske dobitnik je ovogodišnje UNESCO/Guillermo Cano nagrade za slobodu štampe, dodijeljene povodom 3.maja, Svjetskog dana slobode medija.

Şık je slobodni istraživački novinar koji je radio za nekoliko turskih novina, uključujući Cumhuriyet, Radikal, Evrensel and Yeni Yüzyil, te kao fotoreporter za Reuters i Noktu. Član sindikata turskih novinara i borac za ljudska prava, Şık se posvetio izvještavanju o kršenju prava izražavanja i drugih ljudskih prava. "Želim se zahvaliti na ovoj cijenjenoj nagradi. Nema sumnje da je mnoge moje kolege, u Turskoj i drugim zemljama, zaslužuju više od mene. Neki od njih su izgubili živote, drugi slobodu. Ovu nagradu dajete i svim mojim prijateljima", rekao je Şık na ceremoniji dodjele nagrade u Parizu. 
 
UNESCO/Guillermo Cano nagrada za slobodu štampe kreirana je 1997. i imenovana u znak sjećanja na ubijenog kolumbijskog novinara i urednika, Guillerma Cana. Cilj nagrade je da se oda počast osobi, organizaciji ili instituciji koja je dala značajan doprinos slobodi štampe bilo gdje u svijetu, posebno ukoliko to čini uz rizik. Nagrada se dodjeljuje svake godine povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija.
 
Izvor: UNESCO, CPJ