Turski novinari i aktivisti pokrenuli kampanju "Ja sam novinar"

Turski novinari i aktivisti pokrenuli kampanju "Ja sam novinar"

Turski novinari i aktivisti pokrenuli kampanju "Ja sam novinar"

Novom kampanjom turski novinari nastoje poslati poruku vlastima te zemlje da novinarstvo nije zločin.
 
Foto: Bengazeteciyim/EFJ
 
Novinari i aktivisti u Turskoj pokrenuli su kampanju "Ja sam novinar" kako bi skrenuli pažnju na ugnjetavanje novinara u njihovoj zemlji.
 
Kampanja predstavlja podršku za 34 novinara i druga medijska uposlenika koji se nalaze u zatvorima, kao i za sve one koju su suočeni s različitim pritiscima vlasti zbog insistiranja na slobodi izražavanja i informacija.

U pozivnom pismu, objavljenom na stranici Bengazeteciyim, navodi se da su oni koji se bore za zaštitu slobode medija i svog posla prisiljeni plaćati visoku cijenu zbog toga.
 
"Novinare vrlo lako proglašavaju neprijateljima države i izdajnicima, te ih procesuiraju pod optužbama za špijuniranje ili 'širenje propagande terorističkih organizacija'", stoji u pismu, i dodaje se kako i drugi građani koji pokažu solidarnost s novinarima također postaju meta istraga i optužbi.
 
Međunarodna udruženja novinara kontinuriano skreću pažnju na represivno gušenje medijskih sloboda u Turskoj. U posljednjoj godini, nekoliko novina i emitera morali su prestati sa radom zbog odluka turske vlade. Hapšenja novinara, također, nisu izuzetak, a mnogi od njih su optuženi za uvredu predsjednika i terorizam.
 
Prema Indeksu medijskih sloboda, Turska zauzima 151. mjesto od ukupno 180 zemalja na listi.