Turski sud odbio zahtjev za puštanje 15 pritvorenih novinara

Turski sud odbio zahtjev za puštanje 15 pritvorenih novinara

Turski sud odbio zahtjev za puštanje 15 pritvorenih novinara

Vlasti u Diyarbakiru su od početka juna pritvorile najmanje 21 novinara i medijskih radnika.
 
foto: Pixabay / Ilustracija
 
Turske vlasti treba da prestanu zatvarati novinare i osigurati da mediji ne budu meta političkih tužbi, pišu iz Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), nakon što je sud u turskom gradu Diyarbakiru odbio žalbe za puštanje iz pritvora 15 novinara i jednog medijskog radnika.
 
“Duboko smo razočarani odlukom suda da ne pusti 15 novinara i jednog medijskog radnika iz pritvora u Diyarbakiru”, rekao je direktor programa CPJ-a Carlos Martinez de la Serna, dodajući kako bi vlasti u Diyarbakiru trebale odbaciti sve optužbe protiv pripadnika medija u ovom slučaju.
 
Vlasti u Diyarbakiru su od početka juna pritvorile najmanje 21 novinara i medijskih radnika koji rade za prokurdske medijske kuće, navodi CPJ. Prokurdska novinska agencija Mezopotamya i drugi izvori izvijestili su da je 16. augusta Peti prvostepeni sud u Diyarbakiru odbio žalbu advokata novinara za njihovo puštanje na slobodu, presudivši da su hapšenja bila “pravedna i zakonita”.
 
CPJ javlja kako je poslao upit uredu glavnog tužioca u Diyarbakiru za komentar, ali da nije dobio nikakav odgovor.
 
Međunarodni institut za štampu (IPI) ranije je pozvao na hitno oslobađanje 15 kurdskih novinara i jednog medijskog radnika koji su uhapšeni 16. juna zbog optužbi za terorizam u Diyarbakiru. IPI piše i da su detalji slučaja i optužbe protiv novinara nejasni, ali i da su lokalne vijesti objavile da su tužioci ispitivali novinare o “sadržaju vijesti, politici objavljivanja i jeziku vijesti”.
 
Takođe, IPI podsjeća kako su 8. juna najmanje 22 osobe, od kojih su 19 navodno novinari, privedeni tokom racija u njihovim domovima i kancelarijama. Policija je novinarima oduzela kamere i drugu opremu. Neki od njih su pušteni na slobodu. Povodom ovih masovnih hapšenja novinara organizovani su i protesti novinara u nekoliko gradova u Turskoj u junu.
 
Izvor: CPJ, IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.