Turski sudovi blokirali oko 3.000 online članaka prošle godine

Turski sudovi blokirali oko 3.000 online članaka prošle godine

Turski sudovi blokirali oko 3.000 online članaka prošle godine

Turska se nalazi na 157. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

foto: pixabay

Sudske vlasti u Turskoj su blokirale 2.950 članaka i drugih sadržaja u online medijima tokom prošle godine, izvijestili su Reporteri bez granica, a na meti su i online video servisi. Dodatno su mnogi drugi sadržaji blokirani bez sudskih naredbi. Više od 2.000 stranica online izdanja novine Hurriyet je blokirano u posljednjih pet godina. Teme kojih se tiču blokirani sadržaji su vezani za korupciju, manjinsku tursku kurdsku populaciju, kritike političara, vjerskih lidera i poznatih ličnosti kao i kršenja ljudskih prava.

“Internet više ne može da izbjegne ludačku košulju koja je nametnuta turskom novinarstvu, a koja je potrebna kako bi se prihvatio režimski nacionalizam i sve duža lišta tabua”, rekao je Erol Onderoglu, predstavnik Reportera bez granica u Turskoj koji je i sačinio izvještaj za tu organizaciju. “Vlasti jasno hoće da uguše javnu raspravu i zaštite moćnike od ispitivanja. Ustavni sud mora konačno da odigra svoju ulogu i zaustavi rastuću cenzuru”.

Vlasti povremeno također blokiraju i online platforme poput Blogspota i SoundClouda, a Wikipedija je nedostupna od aprila 2017. godine, pišu Reporteri bez granica. Društvene mreže se nadgledaju, mnogi sadržaji su uklonjeni sa Twittera a mnogi su građani pritvoreni zbog objava na društvenim mrežama.

Nova direktiva koja je u pripremi, navodno bi trebala da reguliše online platforme na način da video servisi neće moći funkcionisati u Turskoj bez licence koju moraju dati policija i obavještajne agencije, a nakon što su registrovani, servise će nadgledati državni regulator kojem će se morati dostavljati podaci na upit, uključujući i podatke o pretplatnicima.

I ranije kritična situacija u medijima u Turskoj, pogoršana je nakon pokušaja državnog udara iz 2016. godine kada su brojni mediji zatvoreni a započela masovna suđenja. Turska se nalazi na 157. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.