TVSA: Stanje pandemija ne znači da se mediji mogu cenzurisati

Kabinet premijera Novalića osudio TVSA zbog emitovanja konferencije za medije

TVSA: Stanje pandemija ne znači da se mediji mogu cenzurisati

TVSA je emitovala cijeli snimak press konferencije, od premijerovog dolaska u salu gdje je konferencija održana, pa sve do kraja, kažu iz te medijske kuće. 

Foto: Screenshot/YT

Kabinet premijera Federacije BiH Fadila Novalića reagovao je zbog jučerašnjeg emitovanja press konferencije Vlade Federacije BiH gdje je prije premijerovog obraćanja prikazano njegovo nevješto stavljanje zaštitne maske koje je izazvalo brojne reakcije u medijima i na društvenim mrežama.

“Osuđujemo neprofesionalan potez TVSA, koja je zloupotrijebila snimak premijera Novalića prije nego što je uopće počela konferencija za medije. Informiramo javnost da premijer Novalić radi svoj posao, bez prestanka proteklih sedmica. Vlada Federacije, na čelu sa premijerom čini nadljudske napore kako bi se spasili ljudski životi i zdravlje građana. Gospođo Jurišić, TVSA je javna televizija i trebali bi se, u ovim trenucima, pridržavati barem minimuma profesionalnog kodeksa. Bojim se da niste svjesni situacije u kojem se nalaze građani naše države”, saopšteno je iz Kabineta premijera FBiH.

Direktorica TVSA Duška Jurišić je nakon osude saopštila da je TVSA emitovala cijeli snimak press konferencije, od premijerovog dolaska u salu gdje je konferencija održana, pa sve do kraja. Zbog novonastale situacije i javnog interesa, TVSA uživo emituje sve press konferencije o pandemiji koronavirusa COVID-19, a Jurišić kaže da se brojne press konferencije emituju “bez montaže i skraćivanja”. Jurišić je dodala da bi iz kabineta premijera trebali znati da su javne ličnosti u odnosu na druge građane izloženije kritici.

“Stanje pandemija ne znači da se mediji mogu cenzurisati. Prenos press konferencije bio je i interes javnosti i Televizije Sarajevo”, kaže Jurišić.

Izvor: Nezavisne novineKlix

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.