Twitter pooštrio pravila za korisnike koji šire dezinformacije o vakcinama protiv COVID-19

Twitter pooštrio pravila za korisnike koji šire dezinformacije o vakcinama protiv COVID-19

Twitter pooštrio pravila za korisnike koji šire dezinformacije o vakcinama protiv COVID-19

Kako bi spriječio širenje dezinformacija o vakcinama protiv koronavirusa, Twitter uveo “sistem štrajka”.

foto: unsplash

U borbi protiv širenja lažnih informacija o koronavirusu Twitter je u ponedjeljak najavio uvođenje novih pravila za korisnike te društvene mreže koji budu ponavljali objavljivanje štetnih informacija o vakcinama protiv koronavirusa.

Prema saopštenju Twittera, riječ je o “sistemu štrajka” kojim će se nakon pet opomena takvi nalozi uklanjati s te društvene mreže. Nakon dvije opomene, Twitter najavljuje da će svojim korisnicima zaključavati nalog na 12 sati, te na još 12 sati nakon treće opomene.

Za korisnike Twittera koji dobiju četvrtu opomenu, slijedi zaključavanje naloga na sedam dana, dok korisnicima koji dobiju petu opomenu prijeti trajna suspenzija na toj društvenoj mreži.

Kako piše The Guardian, nova pravila Twittera dolaze nakon što je početkom februara ove godine Facebook zabranio širenje dezinformacija o vakcinama. Kako se navodi, Facebook je koristio sličan "sistem štrajka” kojim se korisnici koji objavljuju lažne tvrdnje o vakcinama prvo upozoravaju, a nakon višestrukih kršenja pravila te društvene mreže i trajno uklanjaju.

Twitter, Facebook i platforme poput Instagrama i TikTok-a su već na početku pandemije koronavirusa počele dodavati poveznice i oznake o bilo kojim informacijama vezanim za COVID-19, piše The Guardian. Navodi se da se na Facebooku, Instagramu i TikToku prilikom objavljivanja samog izraza “COVID-19” već dodaje naljepnica upozorenja i poveznice koje vode do tačnih informacija centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Twiter je već u decembru prošle godine odlučio da sa korisničkih naloga povuče neke lažne informacije o koronavirusu, posebno one koje govore o štetnosti vakcina po građane.

Iz Twittera je saopšteno da je od uvođenja tih pravila koja se odnose na objavljivanje informacija o koronavirusu, na toj društvenoj mreži do sada uklonjeno više od 8.400 tvitova i osporeno 11.5 miliona naloga širom svijeta.

Izvor: The Guardian, Twitter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.